ΥΓΕΙΑ

Ένας στους επτά ανθρώπους έχει αυτή την ασθένεια. Εσείς την έχετε;

Η νόσος του Lyme ονομάζεται «μεγάλος μιμητής» επειδή τα συμπτώματά της συνήθως μιμούνται άλλες συνθήκες υγείας.

Ένας στους επτά ανθρώπους έχει αυτή την ασθένεια. Εσείς την έχετε;

Αν νομίζατε ότι θα έπρεπε να έχετε εμμονή με τα φίδια, τη COVID-19 ή την ευλογιά των πιθήκων υπάρχει ένας ακόμη λόγος προβληματισμού. Μια ανάλυση δειγμάτων αίματος από 150,000 άτομα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 14% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Lyme που μεταδίδεται με τους κρότωνες. Οι κρότωνες ή στην καθομιλουμένη τσιμπούρια είναι αρθρόποδα που απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος του Lyme είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται μέσω παρασιτικών δαγκωμάτων (συνήθως κρότωνες) και προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Τα παράσιτα βρίσκονται συνήθως σε κρυμμένα μέρη όπως το τριχωτό της κεφαλής, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα.

Μετά τη μόλυνση, το βακτήριο βρίσκεται επίσης στα σωματικά υγρά του ασθενούς, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η νόσος του Lyme μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ανθρώπους μέσω φτερνίσματος, βήχα ή φιλιού.

lyme

Συμπτώματα της νόσου του Lyme

Τα άτομα με νόσο του Lyme αναπτύσσουν διάφορα συμπτώματα σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ρίγη, κόπωση, μυϊκούς πόνους και πρησμένους λεμφαδένες.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί παράλυση του προσώπου. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες περιπτώσεις του Lyme, αλλά χωρίς παρέμβαση, το παθογόνο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη και φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Η νόσος του Lyme τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 στην πόλη Lyme του Κονέκτικατ, εξ ου και το όνομά της και είναι η πιο κοινή παρασιτική ασθένεια στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

tsimpouri

Πώς θα απoτραπεί η νόσος του Lyme

Για να σχεδιάσετε μια στρατηγική για να αποτρέψετε τη νόσο του Lyme, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την επικράτησή της. Για το σκοπό αυτό, ο Yan Dong στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Kunming στην Κίνα και οι συνεργάτες του μελέτησαν 89 προϋπάρχουσες μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου 1984 και Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες περιελάμβαναν δείγματα αίματος από περισσότερα από 150.000 άτομα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζήτησαν την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων στο αίμα, που σχετίζονται με τη νόσο Lyme. Τα αποτελέσματά τους διαπίστωσαν ότι το παγκόσμιο ποσοστό μόλυνσης από τη νόσο Lyme είναι 14,5%.

Η ανάλυση έδειξε την κατανομή με το υψηλότερο ποσοστό Lyme με τα εξής ποσοστά: Κεντρική Ευρώπη (20,7%), Ανατολική Ασία (15,9%) και Δυτική Ευρώπη (13,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Καραϊβική, τη Νότια Ασία και την Ωκεανία (όλα κάτω από 5%), ενώ στη Βόρεια Αμερική το ποσοστό μόλυνσης ήταν λίγο πάνω από 9%.

Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και ήταν αγρότες ή ασχολιόντουσαν με την κτηνοτροφία είχαν το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η νόσος του Lyme έχει γίνει πιο συχνή με την πάροδο του χρόνου. Η αύξηση της θερμοκρασίας επιτρέπει στα τσιμπούρια να εξαπλωθούν σε νέες περιοχές, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους αυξάνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα να μεταδώσουν παθογόνους παράγοντες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης του B. burgdorferi το 2010-2021 ήταν υψηλότερη από ό, τι το 2001-2010», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Τόνισαν ότι τα μεγαλύτερα σε διάρκεια καλοκαίρια, οι θερμότεροι χειμώνες και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις παίζουν ρόλο στην αναπαραγωγή και την εξάπλωση των τσιμπουριών.