ΥΓΕΙΑ

Οι ασθματικοί μπορεί σύντομα να αναπνέουν ευκολότερα χάρη σε νέα πρωτοποριακή μελέτη

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, επικεντρώθηκε στην ανάλυση ούρων και ειδικά στις καρνιτίνη.

Οι ασθματικοί μπορεί σύντομα να αναπνέουν ευκολότερα χάρη σε νέα πρωτοποριακή μελέτη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία και στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας μπορεί να έχουν βρει το «κλειδί» για πιο αποτελεσματική θεραπεία του άσθματος.

Το άσθμα είναι μια σχετικά συχνή ασθένεια. Ο Δρ. Reinke, από το Κέντρο Ολιστικής Μεταβολομικής και Υπολογιστικής Βιολογίας του ECU, εξήγησε πως κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, ο αεραγωγός κάποιου στενεύει και διογκώνεται, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή του. Για μερικούς, αυτό είναι ελάχιστα αισθητό ή πολύ σπάνιο. Ωστόσο αρκετοί έχουν την ανάγκη από μια συσκευή εισπνοής έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ζωντανοί. Η πιο κοινή θεραπεία για οποιαδήποτε μορφή άσθματος, ήπια έως σοβαρή, είναι από του στόματος η λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων (OCS) για τη μείωση του πρηξίματος και οι συσκευές εισπνοής μπορεί να είναι προληπτικές ή θεραπευτικές.

ASTHMA.jpg

Η έρευνα

Η έρευνα, με αποκορύφωμα μια μελέτη αξιολογημένη από ομοτίμους που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, επικεντρώθηκε στην ανάλυση ούρων, ειδικά στις καρνιτίνη.

«Αυτά είναι προκαταρκτικά αποτελέσματα, αλλά θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τον μεταβολισμό της καρνιτίνης για να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές της ως νέο στόχο θεραπείας του άσθματος», δήλωσε ο Δρ. Reinke.

Τι είναι η καρνιτίνη

Οι καρνιτίνη είναι ένας τύπος μεταβολίτη, μια ουσία που παράγεται ή χρησιμοποιείται όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τις χημικές ουσίες ή τους ιστούς για να παράξει ενέργεια. Οι καρνιτίνες είναι κρίσιμες για την παροχή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος, καθώς και για την υποστήριξη των ανοσολογικών αποκρίσεων.

Οι αναλύσεις έδειξαν να υπάρχει περισσότερη καρνιτίνη στα ούρα των σοβαρών ασθματικών. Με άλλα λόγια, όσο πιο σοβαρά υπέφεραν από άσθμα, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά το σώμα τους φαινόταν ικανό να μεταβολίζει τις καρνιτίνες.

asthma-suskeui.jpg

Ιατρικές επιπτώσεις των ευρημάτων

«Το σοβαρό άσθμα εμφανίζεται όταν το άσθμα κάποιου είναι ανεξέλεγκτο, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται με υψηλά επίπεδα φαρμάκων ή/και πολλαπλών φαρμάκων», εξήγησε ο Δρ. Reinke.

Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν την «πόρτα» σε έναν κόσμο πιθανών θεραπειών άσθματος που είναι ειδικές για τον μεταβολίτη και επικεντρώνονται στην κυτταρική δραστηριότητα του σώματος. Μια αποτελεσματική, μη-OCS θεραπεία άσθματος θα ήταν μια σημαντική ιατρική πρόοδος.

Ο Δρ. Reinke κατέληξε σε μια ελπιδοφόρα σημείωση, λέγοντας, «αυτά είναι προκαταρκτικά αποτελέσματα, αλλά θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τον μεταβολισμό της καρνιτίνης για να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές της ως νέου στόχου θεραπείας του άσθματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ