ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Το σημάδι στο πρόσωπο που «μαρτυρά» όγκο στο στομάχι, η διάγνωση και η θεραπεία

Ένας καρκινικός όγκος που αναπτύσσεται στο στομάχι μπορεί να παρουσιάσει προειδοποιητικά σημάδια σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Κατά συνέπεια την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη, προσέξτε τα σημάδια που θα διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί. 

Καρκίνος: Το σημάδι στο πρόσωπο που «μαρτυρά» όγκο στο στομάχι, η διάγνωση και η θεραπεία

Όταν ένας ασθενής ακούσει από τον γιατρό του τη φράση «έχεις καρκίνο του στομάχου» φυσικά παγώνει στο άκουσμα. Ωστόσο, το θετικό είναι πως όταν ανακαλύπτεται στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως μόνο με πλήρη απομάκρυνση του όγκου.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο ο 6ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και ο 3ος κατά σειρά θανατηφόρος καρκίνος.

Οι τρεις κύριες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του στομάχου είναι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.

Οι παράγοντες κινδύνου

  • Μόλυνση με ελικοβακτήρια του πυλωρού
  • Η κακή διατροφή
  • Το εθνοτικό υπόβαθρο
  • Η ηλικία και το φύλο
  • Το κάπνισμα και κατάχρηση αλκοολούχων ποτών
  • Προγενέστερη χειρουργική επέμβαση στομάχου
  • Κληρονομικότητα
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
1643647598566-297982179-stomaxi.jpg

Τα σημάδια «καμπανάκι»

Αρχικά, προσέξτε το χρώμα της επιδερμίδας σας. Έχει μια κιτρινωπή απόχρωση που δεν υπήρχε πριν; Εάν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό του ίκτερου. Ο ίκτερος θα οδηγήσει επίσης σε κιτρίνισμα του λευκού των ματιών κατά συνέχεια εάν παρατηρήσετε ίκτερο στο πρόσωπό σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον θεράποντα γιατρό σας. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί επιφέρει ναυτία, κόπωση και πόνο στο στομάχι.

Επιπλέον, το στομάχι μπορεί να εκτείνεται προς τα έξω καθώς διογκώνεται και στο δέρμα μπορεί να νιώθετε φαγούρα.

Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, να είστε σε επιφυλακή για μαύρες κενώσεις που περιέχουν αίμα.

Επίσης, δώστε προσοχή σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσετε με την κατάποση, το οποίο είναι ένα άλλο πιθανό σημάδι καρκίνου του στομάχου.

Να σημειωθεί πως ο καρκίνος του στομάχου τείνει να εξαπλώνεται στο ήπαρ όταν δεν έχει εντοπιστεί στα πρώτα στάδια, στους πνεύμονες ή στον ιστό της κοιλιακής κοιλότητας.

Όταν ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες, είναι πιθανό να εμφανίσετε επαναλαμβανόμενο βήχα, δύσπνοια και συνεχιζόμενες λοιμώξεις στο στήθος.

Θα σας συνιστούσαμε εάν έχετε συμπτώματα που παραμένουν για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο διάστημα, να ζητήσετε το συντομότερο δυνατόν από έναν γιατρό να διερευνήσει την υποκείμενη αιτία.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου γίνεται με ενδοσκόπηση. Εάν ο γιατρός δει κάτι που τον προβληματίζει θα ζητήσει να γίνει βιοψία. Μπορεί επίσης να ζητηθούν πρόσθετες διαγνωστικές διαδικασίες όπως ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS).

Αν επιβάλλεται περεταίρω επεξεργασία του καρκίνου του στομάχου θα χρειαστεί αξονική τομογραφία της κοιλιάς και της λεκάνης, CXR καθώς και σάρωση ΡΕΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ