ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Πότε και για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο

Οι άνθρωποι που αυξάνουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν, αυξάνουν και τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης κορεατικής μελέτης.

Αλκοόλ: Πότε και για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αύξησαν την ποσότητα αλκοόλ, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ, σε σχέση με όσους δεν είχαν αλλάξει τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε επίσης για όσους δεν έπιναν αλκοόλ και άλλαξαν τις συνήθειές τους, άρχισαν δηλαδή να πίνουν μικρές, μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

«Αυτό αποτελεί ακόμη ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο η αλλαγή συμπεριφοράς», δήλωσε στο CNN ο Δρ. William Dahut, επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα για πάνω από 4,5 εκατομμύρια συμμετέχοντες, 40 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εθνικό έλεγχο υγείας το 2009 και το 2011 και είχαν δώσει στοιχεία αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα στοιχεία προέρχονταν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Κορέας.

«Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη που χρησιμοποίησε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις κατανάλωσης αλκοόλ, διαπιστώσαμε ότι όσοι αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, είχαν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης τόσο σχετιζόμενων με το αλκοόλ καρκίνων, αλλά και όλων των μορφών καρκίνων, σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν το τρέχον επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ.

Σε όσους άρχισαν να πίνουν ενώ δεν έπιναν, αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του πνεύμονα, του πολλαπλού μυελώματος και της λευχαιμίας.

Διαπιστώθηκε επίσης όσοι μείωσαν την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε μέτρια ή χαμηλά επίπεδα, κινδύνευαν λιγότερο από καρκίνο που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και τις άλλες μορφές καρκίνου.

Αν και η μελέτη έχει βασικά πλεονεκτήματα, όπως το μέγεθος και ο μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, έχει κάποιους περιορισμούς, όπως το ότι οι δύο αξιολογήσεις της χρήσης αλκοόλ πραγματοποιήθηκαν με διαφορά δύο ετών και οι συγγραφείς δεν είχαν λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσληψη αλκοόλ από τους συμμετέχοντες νωρίτερα στη ζωή τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να εξετάσουν μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκαλεί την κατανάλωση αλκοόλ «έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που μπορούν να προληφθούν, μαζί με το κάπνισμα και το υπερβολικό σωματικό βάρος».

Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 6% όλων των καρκίνων και το 4% όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έξι τύπους καρκίνου: στόματος και φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, κόλον και ορθού, ήπατος και μαστού στις γυναίκες.

Για κάθε έναν από αυτούς τους καρκίνους, όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου. Αλλά για ορισμένους τύπους καρκίνου, κυρίως του μαστού, η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Network Open.