ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για την υγεία

Η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψετε ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για την υγεία

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψετε ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όλες τις επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα οφέλη της κολύμβησης και πώς να ενσωματώσετε την κολύμβηση στη ρουτίνα σας.

kolimpi

Γυμνάζει όλο το σώμα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι γυμνάζει όλους τους μύες του σώματος.

  • αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό χωρίς να καταπονεί το σώμα
  • τονώνει τους μυς
  • χτίζει δύναμη
  • χτίζει αντοχή

Υπάρχουν είδη κολύμβησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ποικιλία στην προπόνηση κολύμβησης, όπως:

  • Το πρόσθιο κολύμπι
  • Το κρόουλ ή το ελεύθερο κολύμπι
  • Πρόσθιο πεταλούδας
  • Το ναυτικό ή το πλάγιο
  • Το ύπτιο κολύμπι
  • Κατάδυση
  • Η μονοπέδιλη κολύμβηση

Το καθένα επικεντρώνεται σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και το νερό παρέχει μια απαλή αντίσταση.

Τα οφέλη στην καρδιά και στους πνεύμονες

Το κολύμπι κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σας δυνατούς. Το κολύμπι είναι τόσο καλό που οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο του θανάτου κατά το ήμισυ. Επίσης, ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

kolimpi

Είναι κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις

Η κολύμβηση μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για άτομα με:

  • αρθρίτιδα
  • τραυματισμό
  • αναπηρία
  • σκλήρυνση κατά πλάκας
  • εγκεφαλικό

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση μέρους του πόνου ή στη βελτίωση της ανάρρωσης από έναν τραυματισμό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και παρουσίασαν λιγότερο σωματικό περιορισμό μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και η ποδηλασία.

Καλή επιλογή για άτομα με άσθμα

Οι ασκήσεις αναπνοής που σχετίζονται με το κολύμπι, όπως το κράτημα της αναπνοής, μπορεί να σάς βοηθήσουν αν πάσχετε από άσθμα.

Ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άσθμα λόγω των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πισινών. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κολύμβησης εάν έχετε άσθμα και, αν είναι δυνατόν, αναζητήστε μια πισίνα που χρησιμοποιεί αλμυρό νερό αντί για χλώριο.

Ευεργετικό για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική καθώς το νερό παρέχει επίσης μια απαλή αντίσταση.

Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα κολύμβησης 20 εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πόνου για τα άτομα με ΣΚΠ. Οι πάσχοντες βρήκαν διαφορά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, της κατάθλιψη και της αναπηρίας.

Βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων

Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες κατά συνέπεια αποτελεί ιδανική άσκηση για όσους προσέχουν την εμφάνισή τους και την φυσική τους κατάσταση.

Βελτιώνει τον ύπνο

Το κολύμπι μπορεί να έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Ενισχύει τη διάθεσή σας

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση στη διάθεσή τους μετά τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης 12 εβδομάδων.

Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα κολυμβητών αμέσως πριν και μετά το κολύμπι σε μια ΧΑΝΘ στη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν. Από τα 101 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 44 ανέφεραν ότι ήταν ήπια καταθλιπτικά και ένιωθαν άγχος που σχετίζεται με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να αναφέρουν ότι αισθάνονταν άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.

Ενώ πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφίσετε γρήγορα το άγχος.

kolimpi

Είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους μπορούν επίσης να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από το κολύμπι. Σε μια μελέτη σε ζώα, η κολύμβηση ενός ποντικιού που κυοφορεί αποδείχθηκε ότι μεταβάλλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους απογόνους του. Μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τα μωρά από ένα είδος νευρολογικού ζητήματος που ονομάζεται υποξία-ισχαιμία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Εκτός από τα πιθανά οφέλη για το παιδί, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ η κολύμβηση θεωρείται γενικά ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην πρέπει να κολυμπήσουν λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Κατά συνέπεια συζητήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα προγράμματα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ιδανικό και για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά αερόβιας άσκησης σε καθημερινή βάση και το κολύμπι αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Εν κατακλείδι το κολύμπι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε προπόνηση, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κολύμβηση. Εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας πριν πάτε να κολυμπήσετε. Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα check up στο γιατρό σας κάθε φορά που ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Επίσης τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθιστούν περισσότερο στο χλωριωμένο νερό της πισίνας. Συνεπώς ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει σχετικές οδηγίες.