ΥΓΕΙΑ

Πόσο ασφαλές είναι να κολυμπάτε έχοντας περίοδο και ποια είναι η κατάλληλη προστασία για εσάς;

Επειδή η περίοδός σας δεν είναι τόσο ενεργή ενώ βρίσκεστε στο νερό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει εντελώς, ειδικά αν βγαίνετε συχνά μέσα και έξω από την πισίνα ή τη θάλασσα. Εξακολουθείτε να χρειάζεστε υψηλή προστασία για να αποφύγετε τη διαρροή.

Πόσο ασφαλές είναι να κολυμπάτε έχοντας περίοδο και ποια είναι η κατάλληλη προστασία για εσάς;

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη διαρροών όταν βρίσκεστε στο νερό κατά την περίοδό σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η δική σας άνεση και ασφάλεια.

Γενικά είναι ασφαλές να κολυμπάτε ενώ έχετε περίοδο καθώς σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται και οι κράμπες που όλες ξέρουμε πόσο ενοχλητικές είναι.

kolimpi

Ταμπόν

Τα ταμπόν είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση της περιόδου σας ενώ κολυμπάτε.

Όχι μόνο είναι διακριτικά και εύχρηστα, αλλά το μόνο πράγμα που πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε είναι να κρύψετε το κορδονάκι στο μαγιό σας.

Απλά φροντίστε να αλλάζετε συχνά το ταμπόν σας, να χρησιμοποιείτε τη χαμηλότερη δυνατή απορρόφηση και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τη χρήση. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να αφήνετε τα ταμπόν στον κόλπο σας για περισσότερες από οκτώ ώρες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS). Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό το συντομότερο δυνατόν καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία αποτελεί απειλή για τη ζωή.

periodos

Κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Μοιάζει με μικρό ελαστικό δοχείο σε μορφή καμπάνας ή τουλίπας με «ουρά», κατασκευασμένο από σιλικόνη. Τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας και όταν εφαρμοστεί «ανοίγει» στο εσωτερικό. Ο δίσκος λειτουργεί σαν ταμπόν, αλλά αντί να απορροφά τις εκκρίσεις, απλώς τις μαζεύει. Αφού γεμίσει το μπολ σιλικόνης, μένει μόνο να το αφαιρέσετε και να το ξεπλύνετε από το αίμα. Το εν λόγω κύπελλο είναι επαναχρησιμοποιούμενο.

Δυστυχώς, τα κύπελλα της εμμήνου ρύσεως δεν είναι πάντα τα πιο εύκολα στη χρήση, αλλά γίνεται ευκολότερη η τοποθέτησή τους με την πρακτική. Απλά βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το κύπελλο της εμμήνου ρύσεως κάθε 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με τη ροή σας, φροντίζοντας πάντα να έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Εμμηνορροϊκοί δίσκοι

Αν και οι εμμηνορροϊκοί δίσκοι δεν είναι τόσο δημοφιλείς στη χώρα μας, εξακολουθούν να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη διαρροών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Παρόμοια με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, αυτοί οι δίσκοι συλλέγουν εσωτερικά το αίμα περιόδου.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν τους εμμηνορροϊκούς δίσκους πιο άνετους από τα κύπελλα ή τα ταμπόν, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν ενεργό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι εμμηνορροϊκοί δίσκοι έχουν πολλά από τα ίδια μειονεκτήματα με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εισαχθούν (ειδικά στην αρχή). Οι περισσότεροι εμμηνορροϊκοί δίσκοι δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αντικαθιστάτε.

kolimpi

Μαγιό ειδικά σχεδιασμένα για την περίοδο

Χάρη στην τεχνολογία, υπήρξε μια αύξηση στη ζήτηση στα εσώρουχα και τα μαγιό που κάνουν το κολύμπι στην περίοδό σας παιχνιδάκι.

Τα συγκεκριμένα μαγιό περιόδου έχουν ενσωματωμένη προστασία από διαρροές, αλλά δεν συνιστώνται για έντονες ροές. Επίσης το μειονέκτημά τους είναι ότι είναι ακριβά και πρέπει να τα παραγγείλετε από το εξωτερικό.

Εν κατακλείδι τίποτα δεν μπορεί να σας εμποδίσει να χαρείτε το κολύμπι ή την ηλιοθεραπεία, εκτός αν σας το απαγορεύσει ο γυναικολόγος σας. Ωστόσο, αποφύγετε τις σερβιέτες καθώς στην περίπτωση αυτή μπορεί να γλιστρήσουν και να φύγουν ενώ θα βραχούν εντός του νερού και θα πάψουν να σας προσφέρουν την προστασία που αναζητάτε.