ΥΓΕΙΑ

Η φύτευση δέντρων γύρω από παιδικές χαρές προστατεύει τα παιδιά από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία των οχημάτων έχει συνδεθεί με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής, αναπνευστικής και νευρολογικής υγείας.

Η φύτευση δέντρων γύρω από παιδικές χαρές προστατεύει τα παιδιά από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η επιλεκτική φύτευση φυτών και θάμνων μεταξύ δρόμων και παιδικών χαρών μπορεί να μειώσει σημαντικά την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από την κυκλοφορία οχημάτων και φτάνει στους μαθητές.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό sciencedaily.com δείχνουν ότι η βλάστηση στην άκρη του δρόμου συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα του αέρα αλλά και στη δημιουργία ενός φυσικού φράκτη μεταξύ του δρόμου και του πεζοδρομίου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τις σχολικές παιδικές χαρές, με προσεκτικά επιλεγμένους και διαχειριζόμενους φράκτες οι οποίοι συλλέγουν τα σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα φύλλα τους», ανέφερε η Δρ. Maher στα πλαίσια της μελέτης.

Οι κίνδυνοι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τα παιδιά

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία έχει συνδεθεί με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιθανό να είναι σοβαρότεροι στα μικρά παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους, καθώς οι πνεύμονες και τα άλλα όργανά τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Η έκθεση σε λεπτά σωματίδια στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου που συμβάλλει στους καρδιαγγειακούς θανάτους και ασθένειες παγκοσμίως και συνδέεται με περίπου έξι έως εννέα εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Μπορούν τα δέντρα να προστατεύσουν τα παιδιά;

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την ομότιμη καθηγήτρια Barbara Maher φύτεψε δέντρα σε τρία δημοτικά σχολεία του Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σχολικών διακοπών του 2019. Σε ένα σχολείο φυτεύτηκε κισσός, σε ένα άλλο ένας κόκκινος κέδρος και στο τρίτο σχολείο φυτεύτηκε ένας κόκκινος κέδρος, μια σουηδική σημύδα και ένας εσωτερικός φράχτης από κισσό. Στο τέταρτο σχολείο δεν πραγματοποιήθηκε καμία φύτευση καθώς χρησιμοποιήθηκε για σύγκριση και έλεγχο.

Στο σχολείο στο οποίο φυτεύτηκε ο κισσός παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στις συγκεντρώσεις σωματιδίων στον προαύλιο χώρο που λειτουργεί ως παιδική χαρά αλλά μια αύξηση στον μαύρο άνθρακα. Ο χώρος στον οποίο έπαιζαν τα παιδιά με το μείγμα της φύτευσης είχε χαμηλότερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αυτή στην οποία φυτεύτηκε ο δυτικός κόκκινος κέδρος.

Τα καλύτερα φυτά κατά της ρύπανσης

Οι μεγαλύτερες συνολικά μειώσεις σε σωματίδια και μαύρο άνθρακα παρουσιάστηκαν στο σχολείο με φυτεμένο δυτικό κόκκινο κέδρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 49% του μαύρου άνθρακα και περίπου το 46% και 26% των λεπτών σωματιδίων που εκπέμπονται από τη διερχόμενη κυκλοφορία απορροφήθηκε από το δυτικό κόκκινο κέδρο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τις σχολικές παιδικές χαρές, με προσεκτικά επιλεγμένες και διαχειριζόμενες δενδροφυτεύσεις οι οποίες καταγράφουν τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα φύλλα τους», είπε η Δρ. Μάχερ στα πλαίσια της μελέτης. «Αυτό βοηθά στην πρόληψη τουλάχιστον ορισμένων από τους κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών σε σχολεία δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους όπου η τοπική ποιότητα του αέρα είναι επιζήμια κακή και μπορεί να γίνει γρήγορα και οικονομικά».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δυτικός κόκκινος κέδρος απέδωσε καλύτερα στην αποτροπή της σωματιδιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης να φτάσει στην παιδική χαρά, επειδή τα γόνιμα, μικρά, τραχιά, αειθαλή φύλλα του λειτουργούν σαν φίλτρο, αιχμαλωτίζοντας τη σωματιδιακή ρύπανση εμποδίζοντάς την να κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα. Όταν βρέχει, τα σωματίδια ξεπλένονται, καταλήγουν στο χώμα ή στις αποχετεύσεις, επιτρέποντας στα φύλλα να συλλέξουν στη συνέχεια περισσότερη σωματιδιακή ρύπανση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι φυτά όπως ο κισσός δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην απορρόφηση της σωματιδιακής ρύπανσης όσο ο κέδρος λόγω της λείας και κηρώδους επιφάνειας των φύλλων του. Ο κισσός λειτουργεί περισσότερο σαν φράχτης που εμποδίζει τη μεταφορά ορισμένων σωματιδίων, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικός.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτά τα οφέλη που επισημαίνονται από τη μελέτη δεν περιορίζονται στα σχολεία, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία των αστικών περιοχών για τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση στην κυκλοφοριακή ρύπανση.