ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία, πώς συνδέονται όμως με τον καρκίνο;

 

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι οι «κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων» για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν πώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα για 934.777 άνδρες και γυναίκες χωρίς καρκίνο από το 1982 έως το 2016, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες για την ποσότητα αναψυκτικών και των δύο κατηγοριών που κατανάλωναν.

Η ανάλυση έδειξε ότι 135.093 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει από καρκίνο μέχρι το 2016. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνους του παχέος εντέρου και των νεφρών. Ο κίνδυνος παρέμενε και μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση από άνδρες και γυναίκες περισσότερων από δύο αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με θνησιμότητα από κάθε καρκίνο, αλλά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία», αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

«Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η συσχέτιση της κατανάλωσης αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, χρήζουν περαιτέρω μελέτης» τονίζουν.

Τα ευρήματα συσχετίζουν τον υψηλότερο ΔΜΣ με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο ΔΜΣ θεωρείται «αξιόπιστος δείκτης σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους», αν και δεν «διαγιγνώσκει» το σωματικό λίπος ενός ατόμου ούτε καθορίζει την υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, η ουρική αρθρίτιδα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2 και η τερηδόνα.

«Δυστυχώς, οι Αμερικανοί υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης ζάχαρης με βάση τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ και τα ροφήματα με ζάχαρη είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους, υπέρβαρο και παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marjorie McCullough.

Και δεν είναι μόνο τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των ροφημάτων με ζάχαρη. Τα ενεργειακά και αθλητικά ποτά, το τσάι, ο καφές και τα αρωματισμένα νερά, πρέπει επίσης να θεωρούνται ροφήματα με ζάχαρη.

«Ο περιορισμός της πρόσληψης ροφημάτων με ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και υγιών διατροφικών προτύπων», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.