ΥΓΕΙΑ

Μακρά Covid: Μπορούν να βοηθήσουν τα ωμέγα-3 στην ανακούφιση από τα συμπτώματα;

Ένας στους πέντε ενήλικες που μολύνονται από κορονοϊό ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της μακράς Covid για μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση.

Μακρά Covid: Μπορούν να βοηθήσουν τα ωμέγα-3 στην ανακούφιση από τα συμπτώματα;

Ερευνητές στο Νιου Τζέρσεϊ δοκιμάζουν μια θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει όσους υποφέρουν από τα συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα.

Η νοσοκόμα Debbie Turner φροντίζει επί σχεδόν 30 χρόνια ασθενείς, αλλά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης έγιναν και οι ίδιοι ασθενείς.

«Υπάρχουν κάποιες μέρες που απλά δεν θυμάμαι τίποτα», λέει η Turner, νοσοκόμα στο Κέντρο Περιπατητικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack.

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που μολύνθηκε, και η Turner εξακολουθεί να «παλεύει» με τα συμπτώματα της μακράς Covid.

«Εξακολουθώ να έχω προβλήματα με τη μνήμη μου, εξαιτίας της "ομίχλης εγκεφάλου λόγω κορονοϊού" (COVID-19 brain fog). Συνεχίζω να έχω δύσπνοια» λέει.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά άγνωστα σχετικά με αυτόν τον ιό», δήλωσε η Δρ. Manisha Parulekar, διευθύντρια του Τμήματος Γηριατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack.

Οι επιστήμονες που εργάζονται για την καλύτερη κατανόηση της μακράς COVID, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Τώρα, μια νέα μελέτη ειδικών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack, εστιάζει στην πιθανή συνδρομή των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

«Επειδή γνωρίζουμε ότι η COVID-19 είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία, τα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τη φλεγμονή που με τη σειρά της ευθύνεται πιθανώς για τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα», δήλωσε η Parulekar, η οποία είναι επικεφαλής της μελέτης.

Το συμπλήρωμα ωμέγα-3 είναι μια ειδική φόρμουλα που διαφέρει από τα σκευάσματα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί χωρίς ιατρική συνταγή.

Η Turner είναι μία από τους 30 ασθενείς που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο της μελέτης.

Επί του παρόντος, όλοι οι συμμετέχοντες είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack.

«Δεν ξέρω αν ένιωσα πραγματική διαφορά, αλλά είμαι αισιόδοξη πως ότι ό,τι κι αν συμβεί, είτε παίρνω εικονικό φάρμακο είτε το πραγματικό, η όλη προσπάθεια στοχεύει στο να μπορέσω να βρω κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε η Τέρνερ.

Προηγούμενες μελέτες στην Ευρώπη και το Ισραήλ ανέφεραν κάποια θετική επίδραση από τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3.

Πηγή: CBS