ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί την βασική αιτία πολλών παθήσεων.

Οι τροφές που ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και η κατάθλιψη.

Πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο στομάχι.

Όταν η χλωρίδα του στομάχου επιβαρύνεται λόγω κακής διατροφής, παχυσαρκίας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή/και χρόνιου στρες, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή.

Όταν το σώμα καλείται να μειώσει τη φλεγμονή, το ανοσοποιητικό δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει κοινές ασθένειες, όπως τη γρίπη, ενώ παράλληλα ευνοεί την εμφάνιση παθήσεων.

Η φλεγμονή μπορεί να αντιστραφεί με την προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή και τον αποκλεισμό όσων την προκαλούν.

Στις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, περιλαμβάνονται τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα.

Οι παρακάτω πέντε κατηγορίες τροφίμων διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής και πρέπει να αποφεύγονται:

zaxari-apoxi.jpg

Ζάχαρη

Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Oι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

Αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει πολλές βλαβερές συνέπειες και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα αλλαντικά, έχει συσχετιστεί με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η πληθώρα AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, γι' αυτό είναι σημαντικός ο περιορισμός της κατανάλωσής τους.

Trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά οξέα ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, που δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις ετικέτες ων ετικετών των τροφίμων προκειμένου να αποφεύγετε συστατικά, όπως είναι τα «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια».