ΥΓΕΙΑ

Smartphone: Η εφαρμογή «ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο» μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό

Το application Echoes,θα μπορούσε να καταγράψει τους χτύπους της καρδιάς και των βαλβίδων αποκαλύπτοντας εάν κάποιος πάσχει από καρδιακό φύσημα ή κολπική μαρμαρυγή.

Smartphone: Η εφαρμογή «ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο» μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό

Ένα ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο σε ένα smartphone θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να παρακολουθούν εξ' αποστάσεως την καρδιά των ασθενών.

Το παραδοσιακό στηθοσκόπιο εφευρέθηκε το 1816, αλλά σχεδόν 200 χρόνια αργότερα είναι δυνατό να τοποθετήσετε ένα smartphone στο στήθος σας και να καταγράψετε τον καρδιακό σας παλμό.

Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του King's College London, καταγράφει όχι μόνο το βασικό «lub-dub» μιας καρδιάς που χτυπάει, αλλά και τους ήχους μεταξύ του ανοίγματος και του κλεισίματος των βαλβίδων της.

Στο μέλλον θα μπορούσε να αποκαλύψει εάν κάποιος έχει καρδιακό φύσημα, το οποίο προκαλεί έναν ανώμαλο ήχο «ταλάντευσης» μεταξύ καρδιακών παλμών.

Θα μπορούσε επίσης να παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή, πιο γνωστή ως ακανόνιστος καρδιακός παλμός, λαμβάνεται καλύτερα από ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα έξυπνο ρολόι, αλλά η εφαρμογή θα μπορούσε να παρέχει περισσότερες πληροφορίες στο μέλλον.

Η εφαρμογή Echoes

Νέα έρευνα στην εφαρμογή Echoes, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση New Scientist Live στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο 8 & 9/10 δείχνει ότι περισσότεροι από το 80% των ανθρώπων είναι σε θέση να καταγράψουν με ακρίβεια τους χτύπους καρδιάς τους τοποθετώντας απλά το κινητό τους τηλέφωνο στο στήθος τους.

Η μελέτη σε 1.148 χρήστες έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον δικό τους καρδιακό παλμό ανεξάρτητα από το φύλο ή το βάρος τους, αν και οι άνω των 60 ετών χρειάστηκαν λίγο περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν με την τεχνολογία.

Ο Pablo Lamata, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο School of Biomedical Engineering & Imaging Sciences, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της εν λόγω εφαρμογής, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες των κινητών αποτελούν έναν βιώσιμο τρόπο καταγραφής καρδιακών ήχων. Στο μέλλον, οι καρδιοπαθείς και οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν κατ' οίκον καταγραφές για να ελέγξουν την ύπαρξη ή την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και την ιδιωτική εταιρεία Cellule Design Studio, με τη συμβολή συμβούλων και ασθενών του British Heart Foundation και του Evelina Children's Heart Organization (ECHO).

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal - Digital Health συγκέντρωσε περισσότερες από 7.500 εγγραφές καρδιακού ήχου χρηστών από όλο τον κόσμο.

Διαπιστώθηκε ότι το 75% της εγγραφής του ήχου ήταν καλής ποιότητας και οι περισσότερες καταγραφές επιτεύχθηκαν μέσα σε τρεις προσπάθειες χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο μικρόφωνο ενός smartphone.

Οι χρήστες απλώς κρατούν το τηλέφωνό τους στο στήθος τους σε μία από τις τέσσερις προτεινόμενες περιοχές, δίνουν την εντολή της καταγραφής του ήχου και μετά αποθηκεύουν το αρχείο.

Μόλις κάποιος αποθηκεύσει την εγγραφή της καρδιάς του στην εφαρμογή Echoes, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, προστίθεται σε μια βάση δεδομένων ώστε οι ερευνητές να αναλύσουν την ποιότητα του ήχου και τα καρδιακά προβλήματα.

Οι χρήστες δεν λαμβάνουν διαγνώσεις ή συστάσεις για να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό, αλλά η εφαρμογή θα μπορούσε να το παρέχει στο μέλλον.

Ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation,ο οποίος βοήθησε επίσης στη χρηματοδότηση της έρευνας δήλωσε: «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δοκιμαστεί πώς η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τεχνικές παρακολούθησης της καρδιάς.

Πηγή:dailymail.co.uk