ΥΓΕΙΑ

Βιντεοπαιχνίδια: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο στα παιδιά με καρδιακά προβλήματα

Τα παιδιά που χάνουν ξαφνικά τις αισθήσεις τους ενώ παίζουν βιντεοπαιχνίδια θα πρέπει να αξιολογούνται από καρδιολόγο, καθώς μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος.

Βιντεοπαιχνίδια: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο στα παιδιά με καρδιακά προβλήματα

Τα video games μπορούν να επισπεύσουν καρδιακές αρρυθμίες σε παιδιά που έχουν προδιάθεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Heart Rhythm.

«Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο για ορισμένα παιδιά με αρρυθμία που δεν έχει διαγνωστεί ενώ μπορούν ακόμη και να επιφέρουν τον θάνατο», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Claire M. Lawley από την καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου παίδων στο Σίδνεϋ.

Στη συνέχεια είπε: «Τα παιδιά που χάνουν ξαφνικά τις αισθήσεις τους ενώ παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια θα πρέπει να αξιολογούνται από καρδιολόγο, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι ενός σοβαρού μη εντοπισμένου καρδιακού προβλήματος».

 Video Games

Η μελέτη

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και ξεκίνησαν μια πολυεπίπεδη διεθνή προσπάθεια για τον εντοπισμό περιπτώσεων παιδιών με ξαφνική απώλεια συνείδησης ενώ έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Στα 22 περιστατικά που εντόπισαν διαπιστώθηκε πως τα πολεμικά παιχνίδια που αυξάνουν την ένταση για πολλούς παίκτες ήταν αιτία απώλειας αισθήσεων. Επίσης, μερικά παιδιά πέθαναν από καρδιακή ανακοπή.

Η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία (CPVT) και το συγγενές σύνδρομο μακρού QT (LQTS) τύπου 1 και 2 ήταν οι πιο συχνές υποκείμενες αιτίες.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, η διερεύνηση ενός παιδιού που έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια των βιντεοπαιχνιδιών οδήγησε στη διάγνωση πολλών μελών της οικογένειάς τους με διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές απέδωσαν την διέγερση ορισμένων αδρενεργικών υποδοχέων στην συναισθηματική φόρτιση του παιδιού λόγω της ενασχόλησής του με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Να σημειωθεί πως όταν συνέβησαν τα καρδιακά επεισόδια πολλά παιδιά βρίσκονταν σε κατάσταση ενθουσιασμού και συναισθηματικής φόρτισης μαζί με τους φίλους τους.

«Γνωρίζαμε ότι ορισμένα παιδιά πάσχουν από καρδιακές παθήσεις που μπορεί να τα θέσουν σε κίνδυνο όταν παίζουν ανταγωνιστικά παιχνίδια, αλλά συγκλονιστήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι ορισμένοι ασθενείς είχαν απειλητικές για τη ζωή τους καρδιακές αρρυθμίες κατά τη διάρκεια βιντεοπαιχνιδιών», πρόσθεσε ο συν-ερευνητής Christian Turner, από την καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου παίδων στο Σίδνεϋ.

Η μελέτη σημειώνει ότι ενώ αυτό το φαινόμενο δεν είναι σύνηθες, τα περιστατικά δυστυχώς αυξάνονται.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς που τα παιδιά τους πάσχουν από καρδιακά προβλήματα να μην παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσης, προτείνουν να προβαίνουν σε ετήσια check up για τη διασφάλιση της καλής υγείας των παιδιών τους.

Πηγή:medicalxpress.com