ΥΓΕΙΑ

Κόκκινο κρέας και εγκεφαλικό - Τι ισχύει σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών

Η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος δεν αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών.

Κόκκινο κρέας και εγκεφαλικό - Τι ισχύει σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών

Επί δεκαετίες υπήρχαν φόβοι ότι η κατανάλωση μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος.

Μετά την ανάλυση σχεδόν 200 μελετών, οι επιστήμονες δεν βρήκαν κάποια απόδειξη που να συνδέει την κατανάλωση κρέατος με το εγκεφαλικό.

Λίγα ήταν επίσης τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του μαστού και διαβήτη τύπου 2.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Christopher Murray, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είπε ότι ελπίζει πως αυτό το εύρημα θα «ξεδιαλύνει τη σύγχυση και θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφασίσουν σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους».

Μη επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας όταν είναι φρέσκο ​​και δεν έχει συσκευαστεί, μαγειρευτεί, κονσερβοποιηθεί ή διαφοροποιηθεί από τη φυσική του κατάσταση.

Το επεξεργασμένο κρέας -όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα σαλάμια- έχει τροποποιηθεί για να βελτιωθεί η γεύση και η διάρκειά του μέσω τεχνικών, όπως το κάπνισμα, το αλάτισμα, η ωρίμανση, η ξήρανση και η κονσερβοποίηση.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών που περιέχει.

Το λίπος πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) στο σώμα, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

egkefaliko.jpg

Οι ερευνητές ανέλυσαν 180 μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες εξέτασαν ορισμένες συμπεριφορές και διατροφικές επιλογές και την επίδρασή τους στην υγεία.

Χρησιμοποίησαν ένα εύκολο σύστημα αξιολόγησης με αστέρια που έδειχνε τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων για κάθε ζευγάρι.

Ένα αστέρι σήμαινε ότι μπορεί να μην υπάρχει συσχέτιση, ενώ πέντε σήμαιναν ότι οι πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς ξεπερνούν το 85%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανασκόπηση βρήκε πολύ ισχυρά στοιχεία μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα - αύξηση του κινδύνου κατά 106%.

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του ισχαιμικού εγκεφαλικού -του πιο κοινού τύπου εγκεφαλικού- βαθμολογήθηκε με μόνο ένα αστέρι.

Δύο αστέρια πήρε η σχέση της μη κατανάλωσης λαχανικών και της στεφανιαίας νόσου.

Οι άνθρωποι που απέφευγαν την κατανάλωση λαχανικών είχαν από 0 έως 15% αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Η Δρ. Εμμανουέλα Γακίδου, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Εκτός από το να βοηθάμε τους καταναλωτές, η ανάλυσή μας μπορεί να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για την υγεία και την ευεξία, έτσι ώστε να εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου με τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία. Οι ερευνητές στον τομέα της υγείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ανάλυση για να εντοπίσουν τομείς όπου τα τρέχοντα στοιχεία είναι αδύναμα και απαιτούνται πιο οριστικές μελέτες».

Οι αξιολογήσεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα, ειδικά για τα ζευγάρια με χαμηλές βαθμολογίες όπου η έρευνα είναι περιορισμένη ή αντιφατική, είπαν οι ερευνητές.

Οι υψηλές βαθμολογίες είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν, καθώς υπάρχουν ήδη ισχυρά στοιχεία για τη σύνδεση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.