ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Γιατί τα συμπτώματα επανέρχονται ενώ πιστεύετε ότι έχετε αναρρώσει;

Είτε έχετε μολυνθεί από Covid-19 είτε όχι, πιθανώς έχετε ακούσει για το φαινόμενο Paxlovid rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση ιϊκού φορτίου (rebound) μετά από τη λήψη του αντιικού φαρμάκου Paxlovid.

COVID-19: Γιατί τα συμπτώματα επανέρχονται ενώ πιστεύετε ότι έχετε αναρρώσει;

Τα συμπτώματα της λοίμωξης επανέρχονται μετά τη λήψη του αντιικού και πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιες μέρες για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα ωστόσο, αυτό συμβαίνει και σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν το συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν πάλι συμπτώματα της ίωσης αφού έχουν αισθανθεί καλύτερα για δύο ή περισσότερες ημέρες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Davey Smith, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο

«Στην πραγματικότητα, η επανεμφάνιση συμπτωμάτων είναι πολύ συχνή, με πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων να αναφέρουν επανεμφάνιση συμπτωμάτων ακόμη και όταν δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία», πρόσθεσε ο Smith.

Το 2020, ο Smith και οι συνάδελφοί του αφιέρωσαν ένα μήνα στην παρακολούθηση 158 ασθενών με Covid-19 μεταξύ 34 και 55 ετών. Οι μισοί ασθενείς ήταν άνδρες και οι άλλοι μισοί γυναίκες και κανείς δεν ήταν σοβαρά άρρωστος όταν εγγράφηκαν για πρώτη φορά στην έρευνα.

Ταυτόχρονα, περίπου τέσσερις στους 10 δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που τους έθετε σε σχετικά υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της Covid-19, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των τεσσάρων εβδομάδων, το 5% κατέληξε στο νοσοκομείο, κανένας όμως δεν πέθανε. Όλοι παρακολουθήθηκαν για την παρουσία 13 βασικών συμπτωμάτων της Covid-19, όπως βήχα, κόπωση, πονοκεφάλου, πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη, πόνο στο σώμα και τους μυς, δύσπνοια, πυρετό, ναυτία, διάρροια, εμετό και ρίγη.

Κανένας από τους ασθενείς δεν έλαβε καμία θεραπεία για την Covid-19. Κατά τη διάρκεια της μελέτης ωστόσο, σχεδόν το 70% ανέφεραν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων, η οποία ορίστηκε ως την πάροδο τουλάχιστον 48 ωρών χωρίς συμπτώματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 44% όσων είχαν αισθανθεί πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα -δηλαδή περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη- συνέχισαν να εμφανίζουν υποτροπή τουλάχιστον ενός συμπτώματος της Covid. Ο βήχας, η κόπωση και οι πονοκέφαλοι ήταν τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα συμπτώματα.

Τα καλά νέα είναι ότι το 85% όσων επανεμφάνισαν κάποια συμπτώματα, είπαν ότι αυτά ήταν ήπια.

Ο Smith τόνισε ότι το υπό εξέταση ζήτημα δεν πρέπει να συγχέεται με την μακρά Covid-19, δεδομένου ότι αυτός και οι συνάδελφοί του «εξέτασαν το διάστημα των 29 ημερών αφότου κάποιος προσβλήθηκε από Covid, ενώ η μακρά Covid είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας».

Ακόμα κι έτσι, η ανάλυση υποδηλώνει ότι «πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα ακόμη και ένα μήνα μετά τη μόλυνση από Covid».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης JAMA Network Open.