ΥΓΕΙΑ

Πόσο πιθανό είναι να κρυολογήσετε αν βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά

Πρέπει να βγείτε έξω ενώ μόλις λούσατε τα μαλλιά σας και κάνει κρύο. Ανησυχείτε μήπως κρυολογήσετε;

Πόσο πιθανό είναι να κρυολογήσετε αν βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά

Η κοινή άποψη που επικρατεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αμφισβητείται έντονα από τους ειδικούς.

Οι ιοί του αναπνευστικού, όπως αυτοί που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη, καθώς και ο κορονοϊός, μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών και συγκεκριμένα μέσω του βήχα και του φταρνίσματος.

Παρά λοιπόν τις προειδοποιήσεις των γιαγιάδων σας, τα βρεγμένα μαλλιά δεν σας κάνουν πιο «ελκυστικούς» στα σωματίδια του ιού, άρα πιο ευάλωτους σε ιώσεις ή κρυολόγημα.

Ο καθηγητής Paul Hunter, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο East Anglia, έχει ασχοληθεί με όλες τις επιδημίες των τελευταίων 30 ετών.

«Θα κρυώσετε μόνο μέσω της επαφής με κάποιον που είναι άρρωστος και αυτή είναι η βασική αιτία. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, δεν μπορείτε να προσβληθείτε από λοίμωξη του αναπνευστικού, επειδή απλά παρασύρονται από τον άνεμο».

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο κρυολογούμε το χειμώνα, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο στριμωγμένοι σε χώρους με κακό αερισμό κοντά σε άλλους ανθρώπους. Αυτές είναι οι τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη των ιών.

«Αυτό που συμβαίνει με τον κρύο καιρό είναι ότι γενικά οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Υπάρχει η άποψη ότι εάν ο βλεννογόνος της μύτης ή η μύτη σας κρυώσει, γίνεστε πιο ευαίσθητοι όταν επιστρέφετε σε εσωτερικό χώρο και συναναστρέφεστε άλλους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί» λέει ο Hunter.

Σε μελέτη του 2005, συμμετείχαν 180 υγιείς άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί έμειναν επί 20 λεπτά με τα πόδια σε κρύο νερό, ενώ οι άλλοι μισοί φορούσαν στεγνές κάλτσες και παπούτσια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα πόδια τους σε κρύο νερό, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος τέσσερις έως πέντε ημέρες αργότερα.

Δεν έγιναν ωστόσο ιατρικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί για να επιβεβαιωθεί ότι είχαν μολυνθεί από ιό.

Όταν κυκλοφορούν ιοί στην κοινότητα, μπορεί να έχετε ήδη κάποιον ιό στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού σας, αλλά να έχει απομακρυνθεί και να μην εξελιχθεί σε κρυολόγημα.

Όταν όμως το σώμα κρυώνει, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης και εξασθενεί το ανοσοποιητικό, αφήνοντας χώρο στον ιό να προκαλέσει κρυολόγημα.

Υπό ορισμένες συνθήκες δηλαδή, μπορεί να προκληθεί κρυολόγημα μετά από έκθεση στο κρύο εάν υπάρχει ήδη ο ιός στο σώμα.

Άλλη μελέτη του 2016 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Mahidol στην Ταϊλάνδη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί όταν κάνει κρύο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον το χειμώνα, μπορεί να δυσκολέψουν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τους επιβλαβείς ιούς επειδή παράγει λιγότερες ιντερφερόνες - τις πρωτεΐνες στο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι υπεύθυνες για την αναστολή της εισβολής ξένων παθογόνων.

Δεν υπάρχει ωστόσο καμία απόδειξη ότι το να βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά θα προκαλέσει κρυολόγημα.

Πηγή: Mail Online