ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία, διαβήτης και Covid-19

Έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται γραμμικά με την αύξηση του βάρους.

Παχυσαρκία, διαβήτης και Covid-19

Ο κίνδυνος να πάρουμε βάρος κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι σοβαρός.

Πρόσφατη καναδική μελέτη εξέτασε την επίδραση διαφόρων ομάδων τροφίμων και μακροθρεπτικών συστατικών στην ευαισθησία και την έκκριση ινσουλίνης. Η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο για Διαβήτη.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και ζωικών τροφών με χαμηλά λιπαρά, συσχετίζεται με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, άρα των τιμών του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας.

Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων (ζωικά λίπη) συσχετίζονται με αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των ισορροπημένων, πλούσιων σε φυτικές ίνες γευμάτων, καθώς και τη σημασία του ελέγχου της ποσότητας όσον αφορά την πρόληψη όσων βρίσκονται σε κίνδυνο για προδιαβήτη-διαβήτη αλλά και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου για όσους ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2.

Τα εντυπωσιακά οφέλη ακόμη και από τη μικρή απώλεια βάρους

Η απώλεια ενός μέσου όρου μόλις 13% του σωματικού βάρους μειώνει τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 40% σε άτομα με παχυσαρκία, έδειξε μεγάλη μελέτη σε μισό εκατομμύριο ενήλικες.

Άλλα οφέλη που κατέδειξε η συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η μέτρια απώλεια βάρους μείωσε τον κίνδυνο άπνοιας κατά 22%-27%, υπέρτασης κατά 18%-25% και δυσλιπιδαιμίας κατά 20% -22%.

Η απώλεια βάρους χωρίς τεχνητή παρέμβαση επέφερε μείωση του κινδύνου πολλών παθήσεων που σχετίζονται με παχυσαρκία.

Σακχαρώδης διαβήτης και Covid: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όσοι έχουν αρρύθμιστο διαβήτη, είναι καπνιστές, οι παχύσαρκοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθεια, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.), καθώς και οι ηλικιωμένοι (70 έτη και άνω), κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19.

Η παχυσαρκία, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου επιπλοκών και θνητότητας στην λοίμωξη με Covid-19, αλλά και σε λοιμώξεις από άλλες αιτίες. Η συσχέτιση είναι αναλογική, δηλαδή όσο αυξάνει το βάρος τόσο αυξάνουν και οι κίνδυνοι επιπλοκών.

Το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του προδιαβήτη και/ή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία σε όλες τις ηλικίες συνδέεται τόσο με την κακή ρύθμιση όσο και με την αύξηση των δραματικών επιπλοκών στον Σακχαρώδη Διαβήτη όχι μόνο στον τύπου 2, αλλά και στον τύπου 1.

Μεγάλη διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, για ασθενείς που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας με Covid-19, έδειξε αναλογική γραμμική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και της ανάγκης για επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας (διασωλήνωση-μηχανικός αερισμός) αυξήθηκε σταδιακά με τον αυξανόμενο δείκτη μάζας σώματος, ανεξάρτητα από διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή κάπνισμα.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους ηλικιωμένους και τους άνδρες, αλλά ο επόμενος πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής πνευμονίας εάν μολύνθηκε ήταν η παχυσαρκία.

Τα δεδομένα της μελέτης επίσης δείχνουν ότι ο καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης αίματος σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα στην Covid-19, ιδίως όσον αφορά τον χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου.

H παχυσαρκία αποτελεί κακό προδιαθεσικό παράγοντα, ενώ η καλή ρύθμιση του σακχάρου συνολικά πριν τη λοίμωξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της νόσησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για καλύτερη έκβαση.