ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να αποφύγετε τον σωματικό πόνο; Μειώστε την τηλεόραση

Οι άνθρωποι που βλέπουν πολλή τηλεόραση, κινδυνεύουν περισσότερο να υποφέρουν από σωματικό πόνο στο μέλλον.

Θέλετε να αποφύγετε τον σωματικό πόνο; Μειώστε την τηλεόραση

Οι ερευνητές του Baker Heart and Diabetes Institute μελέτησαν στοιχεία 4.099 συμμετεχόντων στην έρευνα Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study (AusDiab) και διαπίστωσαν ότι η αύξηση του χρόνου καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης συνδέεται με αύξηση της έντασης του σωματικού πόνου με το πέρασμα του χρόνου.

Ο καθηγητής David Dunstan δήλωσε ότι ακόμα και η κατά μία ώρα αύξηση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης καθημερινά, συνδέθηκε σημαντικά με αύξηση της έντασης του πόνου.

Τα ευρήματα είχαν μεγαλύτερη ισχύ για όσους ζούσαν με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα μελέτησε βαθμολογίες πόνου από αυτοαναφορές για την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Οι βαθμολογίες μετρήθηκαν σε μια κλίμακα 0–100, όπου το 0 έδειχνε σοβαρό πόνο και το 100 καθόλου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο αυξανόταν η μέση καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης, τόσο ο πόνος επιδεινωνόταν.

Η μέση βαθμολογία πόνου στους ανθρώπους 50 ετών στην έναρξη της έρευνας ήταν 76,9 και σε ετήσια βάση αυξανόταν κατά 0,3 μονάδες.

Η αύξηση της παρακολούθησης τηλεόρασης κατά μια ώρα, οδηγούσε σε επιδείνωση του πόνου κατά 0,69 μονάδες ή 2 και πλέον ετών πόνου (το ισοδύναμο) που συνδέονταν με τη φυσιολογική γήρανση.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι βαθμολογίες πόνου ήταν μεγαλύτερες στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Όσοι δεν είχαν διαβήτη, παρακολουθούσαν τηλεόραση 1,6 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα έναντι 2,2 ωρών για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Όταν ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης αυξανόταν πάνω από 2,5 ώρες την ημέρα, η ένταση του πόνου αυξανόταν.

Τα μεγάλα διαστήματα καθιστικής ζωής χωρίς διακοπή μπροστά στην τηλεόραση, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον έλεγχο της γλυκόζης, της ινσουλίνης και άλλων παραγόντων του μεταβολισμού σε ανθρώπους με διαβήτη.

Οι αλλαγές στον μεταβολισμό αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής και επιδεινώνουν τον πόνο.

Tα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη της μείωσης του χρόνου της καθιστικής ζωής, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους πάσχοντες από χρόνιες νόσους.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που διαπίστωσε τα σημάδια επιδείνωσης του πόνου σε μεσήλικες και ηλικιωμένους που παρακολουθούσαν πολλή τηλεόραση σε καθημερινή βάση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση BMC Public Health.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ