ΥΓΕΙΑ

Μακρά Covid: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Η διάγνωση και η θεραπεία του συνδρόμου μακράς Covid παραμένει πολύ δύσκολη, ενώ ελάχιστες είναι οι γνώσεις σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν τα συνοδά συμπτώματα.

Μακρά Covid: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανακάλυψαν νέα στοιχεία σχετικά με την κόπωση που πυροδοτεί η μόλυνση από SARS-COV-2.

Η ομάδα με επικεφαλής τον χημικό Christopher Gerner έδειξε ότι η υπερβολική αντιφλεγμονώδης απόκριση είναι πιθανό να ευθύνεται για το σύνδρομο μακράς Covid.

Eκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από το σύνδρομο μακράς Covid, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η διάγνωση και η αντιμετώπισή του ωστόσο, είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης κατανόησης των μηχανισμών της υποκείμενης νόσου.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές μεταγονιδιωματικής ανάλυσης που βασίζονται στη φασματομετρία μάζας.

Η δύναμη αυτών των μεθόδων έγκειται στην ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των πραγματικών συνθηκών, δηλαδή στην ιχνηλασιμότητα των διεργασιών της νόσου που λαμβάνουν χώρα σε έναν ασθενή.

Κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς λοίμωξης, συνήθως υπάρχει μια πολύ ισχυρή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με Long Covid που μελετήθηκαν όμως, αντίστοιχοι δείκτες όπως οι κυτοκίνες, οι πρωτεΐνες οξείας φάσης και τα εικοσανοειδή, παράγοντες που υποδεικνύουν φλεγμονή, ήταν δύσκολα ανιχνεύσιμοι.

covid-nosisi.jpg

«Όλοι οι σημαντικοί πιθανοί δείκτες για οξείες φλεγμονώδεις διεργασίες ήταν κάτω από τα επίπεδα των υγιών δοτών ή δεν ήταν καθόλου ανιχνεύσιμοι σε ασθενείς με σύνδρομο μακράς Covid», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Christopher Gerner.

Παραδόξως, οι διαφορές ήταν πιο έντονες στους ασθενείς με μακρά Covid συγκριτικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID. «Αυτό το εύρημα δείχνει ότι υπήρχε πράγματι κάποια υπολειπόμενη φλεγμονώδης απόκριση ανιχνεύσιμη σε ασθενείς που ανάρρωσαν ασυμπτωματικά, ενώ στους ασθενείς με μακρά Covid βρήκαμε ότι ισχύει το αντίθετο», λέει ο Gerner.

Αν και υπήρχε υποψία αυτοανοσίας ως την κύρια αιτία μακράς Covid, δεν υπάρχουν ενδείξεις συνοδών φλεγμονωδών διεργασιών σε ασθενείς με to σύνδρομο.

Οι ερευνητές βρήκαν αρκετές αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες, λιπίδια και μεταβολίτες σε ασθενείς με μακρά Covid-19, παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό μακροφάγων.

«Η μοριακή υπογραφή της αναστολής της φλεγμονής ήταν καθαρά ορατή. Η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η αυξημένη μολυσματικότητα του ιού μπορεί να εξηγηθεί μέσω της ανεπάρκειας πρωτεϊνών οξείας φάσης. Επιπλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις μεταβολίτες ήταν αυξημένοι σε ασθενείς με σύνδρομο μακράς Covid. Είναι επίσης γνωστό ότι ένας από αυτούς τους μεταβολίτες (υπαφορίνη) προκαλεί ύπνο στα ζώα, υποδεικνύοντας άμεση σύνδεση με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης».

Οι αναλύσεις πλάσματος αίματος ασθενών με μακρά Covid έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στους ασθενείς. Σημαντικός είναι ο ρόλος των λεγόμενων εναλλακτικά πολωμένων μακροφάγων, κυττάρων που σχηματίζονται συνήθως μετά από λοιμώξεις και είναι υπεύθυνα για το συντονισμό των διαδικασιών ανάπλασης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο iScience.