ΥΓΕΙΑ

Συλλοίμωξη με ιό της γρίπης και κορονοϊό: Ο κίνδυνος για τα παιδιά

Τα παιδιά που μολύνονται ταυτόχρονα από τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό, κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο, δήλωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Συλλοίμωξη με ιό της γρίπης και κορονοϊό: Ο κίνδυνος για τα παιδιά

Μέχρι στιγμής, οι ταυτόχρονες λοιμώξεις και από τους δύο ιούς στα παιδιά ήταν σπάνιες, επειδή η προηγούμενη περίοδος γρίπης ήταν ήπια.

Την περίοδο που διανύουμε όμως, αναμένεται δραματική αύξηση των συλλοιμώξεων.

Ο Δρ. Marc Siegel, καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone, στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η τρέχουσα περίοδος γρίπης είναι σοβαρή, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα ποσοστά νοσήσεων με Covid.

«Αυτή είναι μια κακή εποχή για τη γρίπη και ο Covid επιστρέφει. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι κάποιος που έχει γρίπη δεν έχει Covid, μπορεί να έχει και τα δύο, επομένως πρέπει να κάνετε τεστ και για τα δύο», είπε ο Siegel.

Παρότι η περίοδος της γρίπης 2021-2022 ήταν ήπια, κάποια παιδιά προσβλήθηκαν από γρίπη και Covid-19 μαζί. Από αυτά που νοσηλεύτηκαν, πολλά ήταν βαριά άρρωστα και κάποιοι πέθαναν, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 6% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για γρίπη από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαν και Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση.

Συνολικά, αναφέρθηκαν 44 θάνατοι που σχετίζονταν με τη γρίπη σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων επτά (16%) που είχαν και Covid, σύμφωνα με τα CDC.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υψηλότερο ποσοστό παιδιών με συλλοιμώξεις χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη συγκριτικά με όσα είχαν μόνο γρίπη.

Πάνω από το 80% αυτών των παιδιών που μολύνθηκαν και από τους δύο ιούς, δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με τα CDC. Συνολικά, το 53% είχαν λάβει αντιγριπική θεραπεία.

Από τους επτά ασθενείς με συλλοίμωξη που πέθαναν, κανένας δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της γρίπης και μόνο ένας έλαβε αντιιικά φάρμακα.

Δεν ήταν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού και τη θεραπεία τους για την Covid-19.

Τα CDC συνιστούν τα παιδιά να κάνουν εμβόλια τόσο για τη γρίπη όσο και για τον Covid, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών. Συνιστούν επίσης τα παιδιά να φορούν μάσκες προσώπου την περίοδο έξαρσης αυτών των ιών.

Ο Siegel εξέφρασε τη θλίψη του για τη χορήγηση σε τόσο λίγα παιδιά αντιιικών φαρμάκων για την καταπολέμηση της γρίπης, παρόλο που αυτά τα φάρμακα είναι «πολύ αποτελεσματικά».

Είπε ότι τα αντιιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά και στην καταπολέμηση του Covid και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως.

«Είμαι υπέρ του εμβολίου», είπε ο Siegel. «Τα παιδιά πρέπει να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και τώρα να εμβολιάζονται και κατά της Covid-19», πρόσθεσε.

Οι γονείς που ανησυχούν για αυτά τα εμβόλια, θα πρέπει να κάνουν μια διεξοδική συζήτηση με τον παιδίατρό τους σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους, είπε ο Siegel.

Οι εμβολιασμοί είναι πολύ σημαντικοί για τα παιδιά που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές από τη γρίπη και τον Covid-19. Τέτοια είναι τα παχύσαρκα και όσα παιδιά πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως άσθμα, διαβήτη τύπου 2 ή οποιαδήποτε αυτοάνοση ασθένεια.

Ο Siegel προέβλεψε ότι τα ετήσια εμβόλια για τη γρίπη και τον Covid θα γίνουν υποχρεωτικά, καθώς και οι δύο ιώσεις επιστρέφουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Ο αριθμός των παιδιατρικών θανάτων είναι χαμηλός, αλλά ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο του ιού, αυτή είναι η ουσία», είπε ο Siegel.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην εβδομαδιαία έκθεση νοσηρότητας και θνησιμότητας των CDC.