ΥΓΕΙΑ

Άγχος και κούραση: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Το άγχος, τα νεύρα και η εξάντληση στη μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άγχος και κούραση: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να συνδυάσουν επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, είναι συνηθισμένο να νιώθουν ψυχική δυσφορία.

Αυτό θα μπορούσε όμως να αυξήσει τον κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου κατά 24%, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι παρακολούθησαν 68.000 ανθρώπους για έως και 45 χρόνια, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα ψυχολογικά τους συμπτώματα.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψιν δεδομένα από τα μητρώα υγείας των συμμετεχόντων που σχετίζονταν με τον κίνδυνο άνοιας.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι εκείνοι που δήλωσαν ότι υπέφεραν «συχνά» από άγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα ή εξάντληση -από την ηλικία των 45 ετών- είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 17 έως 24 %.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο λόγος της σύνδεσης παραμένει ασαφής, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, «καθώς ο πληθυσμός γερνά, οι διαταραχές της μνήμης γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, καθιστώντας σημαντικούς τους παράγοντες κινδύνου. Από ψυχιατρικής άποψης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι, μέσω της προσεκτικής μοντελοποίησης, δημιουργήσαμε μια σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία και μια οργανική νόσο του εγκεφάλου. Σε αυτή τη μελέτη, τα συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο άνοιας από όλες τις αιτίες».

Πρόσθεσαν ότι η σχέση της κατάθλιψης και της εξάντλησης με την άνοια, φάνηκε να αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τους άνδρες.

«Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι στους άνδρες που αναφέρουν συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα, ο βαθμός των συμπτωμάτων μπορεί να είναι πιο σοβαρός και να σχετίζεται περισσότερο με αυξημένο κίνδυνο άνοιας», τόνισαν οι ερευνητές.

Οι πάσχοντες με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, ήταν πάνω από 850.000.

Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους 14 ανθρώπους 65 ετών και άνω πάσχει από άνοια, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις, μέχρι το 2040 ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open Journal.