ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά: Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τα προβιοτικά αποτελούν υποσχόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι το έκζεμα.

Προβιοτικά: Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να προγραμματίσουν τα «φιλικά» για το έντερο βακτήρια, για την παραγωγή φαρμάκων.

Ελπίζουν ότι οι θεραπείες που θα προκύψουν από αυτά τα μικροσκοπικά εργοστάσια φαρμάκων, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας αυτοάνοσης πάθησης που επηρεάζει 400.000 ανθρώπους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς των αρθρώσεων, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και δυσκαμψία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προωθώντας την ανάπτυξη βακτηρίων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο έντερο. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν απογοητευτικά. Επιστήμονες στις Η.Π.Α., κατέληξαν ωστόσο σε μια άλλη λύση.

Τροποποίησαν τα βακτήρια για να δημιουργήσουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται SHK-235, η οποία απελευθερώνεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας υψηλότερες δόσεις να φτάσουν στις αρθρώσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ShK-235, η οποία προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης, μειώνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου σε μοντέλα αρουραίων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση κατά πλάκας.

«Ωστόσο, η θεραπεία με πεπτίδια απαιτεί αλλεπάλληλες ενέσεις, μειώνοντας τη συμμόρφωση των ασθενών, και η άμεση χορήγηση του πεπτιδίου από το στόμα έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα» εξήγησε η Δρ. Christine Beeton.

Η ερευνητική ομάδα, βασισμένη σε αυτά τα πορίσματα και σε συνεργασία με τον δρ. Robert A. Britton, καθηγητή μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας και μέλος του Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center στο Baylor, τροποποίησε το προβιοτικό L. reuteri ώστε να εκκρίνει το πεπτίδιο ShK-235 που προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης.

Τα βακτήρια L. reuteri είναι ενδημικά στα έντερα του ανθρώπου και άλλων ζώων και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και αναγνωρίζονται ως ασφαλή από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», σύμφωνα με την Beeton. «Η καθημερινή χορήγηση αυτών των βακτηρίων που εκκρίνουν πεπτίδια, τα οποία ονομάζονται LrS235, μείωσε δραματικά τα κλινικά σημάδια της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των αρθρώσεων, της καταστροφής του χόνδρου και της οστικής φθοράς σε ένα ζωικό μοντέλο ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το βακτήριο LrS235 και το πεπτίδιο ShK-235 που εκκρίνεται στο εσωτερικό του ζωικού μοντέλου. Διαπίστωσαν ότι μετά τη σίτιση των αρουραίων με ζωντανό LrS235 που απελευθερώνει ShK-235, μπορούσαν να ανιχνεύσουν το ShK-235 στην κυκλοφορία του αίματος.

«Ένας άλλος λόγος που επιλέξαμε το L. reuteri είναι ότι τα βακτήρια αυτά δεν παραμένουν μόνιμα στο έντερο. Αντίθετα, απομακρύνονται όσο το έντερο ανανεώνει τακτικά το εσωτερικό επιφανειακό του στρώμα στο οποίο προσκολλώνται τα βακτήρια» διευκρίνισε η Δρ. Beeton. «Αυτό διευρύνει τις δυνατότητες ρύθμισης της χορήγησης της θεραπείας».

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εισαχθεί αυτό το νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στην πράξη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη θεραπεία για τους ασθενείς στο μέλλον. Όπως εξηγούν, τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποθηκεύονται σε κάψουλες που μπορούν να φυλάσσονται απλώς στον πάγκο της κουζίνας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.