ΥΓΕΙΑ

Τσάι: Η συμβολή του στη διαχείριση των συμπτωμάτων της Covid-19

Το αφέψημα τσαγιού αποτελεί κλασικό γιατροσόφι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Τσάι: Η συμβολή του στη διαχείριση των συμπτωμάτων της Covid-19

Οι επιστήμονες εξέτασαν στο πλαίσιο νέας έρευνας την επίδραση διαφόρων ειδών τσαγιού στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα της Covid-19.

Kατηγοριοποίησαν φύλλα τσαγιού σε 6 τύπους, με βάση τη μέθοδο παραγωγής, την ταχύτητα οξείδωσης και την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά (φλαβονόλες).

Tα έξι είδη ήταν τα εξής: πράσινο, κίτρινο, σκούρο, μαύρο, λευκό και oolong, τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η κατηγοριοποίηση σχετίζεται με τα είδη τσαγιού που πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι ανάλογα με το μέρος που ζουν. Όσοι κατοικούν μόνιμα σε ζεστές περιοχές, θα πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι, ενώ όσοι μένουν σε πιο ψυχρές περιοχές θα πρέπει να προτιμούν τσάγια που υφίστανται ζύμωση.

Οι ανάλυση έδειξε ότι οι κατεχίνες του τσαγιού συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λοίμωξης με κορονοϊό και τις έξι σοβαρές επιπλοκές της: αθηροσκλήρωση, υπέρταση, αρρυθμία, πνευμονική ίνωση, κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν τον ιδανικό χρόνο κατανάλωσης τσαγιού για την πρόληψη ανεπιθύμητων επιδράσεων της καφεΐνης στο γαστρικό βλεννογόνο.

Η κατανάλωση τσαγιού αμέσως μετά το γεύμα απελευθερώνει τανίνες από τα φύλλα τσαγιού, που σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες των τροφών αυξάνουν το βάρος στο στομάχι.

Η κατανάλωσή τους μετά την πάροδο κάποιου χρόνου από το γεύμα, καταστέλλει προφλεγμονώδεις παράγοντες που απελευθερώνονται ως αντίδραση της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Το τσάι μειώνει τη βλάβη που προκαλεί στον οργανισμό ο καταρράκτης κυτοκινών. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο πνευμονικής ίνωσης.

Τα οφέλη του τσαγιού αποδίδονται στα ενεργά συστατικά του τσαγιού, όπως τα αλκαλοειδή, τα αμινοξέα και οι κατεχίνες.

Τα αμινοξέα και τα αλκαλοειδή, για παράδειγμα, κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, ενώ οι πολυφαινόλες προάγουν το μεταβολισμό των λιπιδίων.

Οι κατεχίνες και τα αλκαλοειδή ρυθμίζουν την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς και συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Οι πολυφαινόλες του τσαγιού συμβάλλουν στην αποκατάσταση των νευρώνων και τη διαχείριση του άγχους και των συμπτωμάτων της της κατάθλιψης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.