ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνουμε μέσω των τροφών είτε μέσω συμπληρωμάτων, κυρίως παράγεται όμως από το σώμα μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Βιταμίνη D: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με μείωση κατά 15% των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Η βιταμίνη D έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της στην έκκριση ινσουλίνης και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Μελέτες παρατήρησης έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και του υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Tufts πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τριών κλινικών δοκιμών που συνέκριναν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στον κίνδυνο διαβήτη.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο παρακολούθησης τριών ετών, ο διαβήτης εμφανίστηκε στο 22,7% των ενηλίκων που έλαβαν βιταμίνη D και στο 25% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο, που είναι μια σχετική μείωση του κινδύνου κατά 15%.

diavitis typou 2

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η εφαρμογή των ευρημάτων τους σε περισσότερους από 374 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο που έχουν προδιαβήτη υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη διαβήτη σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα.

Οι συγγραφείς από το University College του Δουβλίνου και την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας, τονίζουν ότι προηγούμενα δεδομένα έχουν δείξει σημαντικές επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D.

Υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες που προωθούν τη θεραπεία με βιταμίνη D έχουν την υποχρέωση να προειδοποιούν τους γιατρούς τόσο για την απαιτούμενη πρόσληψη βιταμίνης D όσο και για τα ασφαλή όρια.

Η θεραπεία με πολύ υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σε ορισμένους ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.