ΥΓΕΙΑ

Απλό κρυολόγημα ή βρογχίτιδα; Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Ένα απλό κρυολόγημα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα όταν το ανοσοποιητικό μας έχει αποδυναμωθεί.

Απλό κρυολόγημα ή βρογχίτιδα; Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Η βρογχίτιδα είναι λοίμωξη των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων (βρόγχοι) και προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή.

Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο βήχας, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από κίτρινα ή γκριζωπά φλέγματα. Η βρογχίτιδα προκαλεί επίσης συχνά πονόλαιμο και συριγμό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα στο σπίτι με ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και πολλά υγρά.

Θα πρέπει όμως να σας δει γιατρός εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή ασυνήθιστα.

Τέτοια είναι:

  • Ο βήχας είναι σοβαρός ή διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες
  • Έχετε σταθερό πυρετό (θερμοκρασία 38° C ή παραπάνω) για πάνω από τρεις ημέρες
  • Βγάζετε φλέμα με αίμα
  • Έχετε καρδιακή ή πνευμονική πάθηση, όπως άσθμα ή καρδιακή ανεπάρκεια

Ο γιατρός θα σάς εξετάσει και για άλλες λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως είναι η πνευμονία, η οποία έχει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της βρογχίτιδας. Εάν ο γιατρός υποπτευθεί ότι έχετε πνευμονία, θα σας συστήσει να κάνετε ακτινογραφία θώρακα και μπορεί να ληφθεί δείγμα βλέννας για εξέταση.

Εάν έχετε κάποια αδιάγνωστη υποκείμενη πάθηση, μπορεί επίσης να σας παραπέμψει για εξέταση πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση). Η συγκεκριμένη εξέταση μετράει τον όγκο του αέρα στους πνεύμονές σας. Η μειωμένη πνευμονική ικανότητα μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βρογχίτιδα κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτός ο τύπος βρογχίτιδας είναι γνωστός ως «οξεία βρογχίτιδα». Στο διάστημα που απαιτείται για την υποχώρησή της, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της βρογχίτιδας μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες, η ασθένεια είναι γνωστή ως «χρόνια βρογχίτιδα». Δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια βρογχίτιδα, αλλά υπάρχουν φάρμακα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα και τους χώρους καπνιστών, καθώς αυτό μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματά σας.

Γιατί παθαίνει κάποιος βρογχίτιδα;

Οι βρόγχοι είναι οι κύριοι αεραγωγοί των πνευμόνων, οι οποίοι διακλαδίζονται και στις δύο πλευρές της τραχείας. Οδηγούν σε μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονες, γνωστούς ως βρογχιόλια.

Τα τοιχώματα των βρόγχων παράγουν βλέννα για να παγιδεύουν τη σκόνη και άλλα σωματίδια που διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας εμφανίζονται όταν μια λοίμωξη προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των βρόγχων, γεγονός που τους αναγκάζει να παράγουν περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο. Το σώμα μας προσπαθεί να αποβάλλει αυτή την επιπλέον βλέννα μέσω του βήχα.

Το κάπνισμα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιας βρογχίτιδας. Με τον καιρό, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους βρόγχους, προκαλώντας τους φλεγμονή.

Επιπλοκές της βρογχίτιδας

Η πνευμονία είναι η συνηθέστερη επιπλοκή της βρογχίτιδας. Αυτό συμβαίνει όταν η μόλυνση εξαπλώνεται περαιτέρω στους πνεύμονες, γεμίζοντας τους με υγρό. Μία στις 20 περιπτώσεις βρογχίτιδας οδηγεί σε πνευμονία.

Κινδυνεύουν περισσότερο από βρογχίτιδα:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι καπνιστές
  • Όσοι έχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο
  • Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η ήπια πνευμονία αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά στο σπίτι. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι συχνότερη σε νεαρά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Είναι επίσης πιο συχνή το χειμώνα και συχνά αναπτύσσεται μετά από κρύωμα, πονόλαιμο ή γρίπη.

Πηγή: NHS