ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Για ποιες γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η παχυσαρκία και η κακή μεταβολική υγεία είναι γνωστοί παράγοντες για τον καρκίνο του μαστού στο γενικό πληθυσμό.

Παχυσαρκία: Για ποιες γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA.

Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα εμφάνισης μεταλλάξεων στο DNA των κυττάρων του μαστού στον παραπάνω πληθυσμό, ο οποίος διατρέχει ήδη αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια βάρους και η χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία, μπορούν πιθανώς να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε αυτή την ευπαθή ομάδα.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό αν τα περιττά κιλά επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στις γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τη σύνδεση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα. Η παρούσα μελέτη θέλησε να δώσει σαφείς απαντήσεις και να εξερευνήσει λεπτομερώς την παραπάνω σύνδεση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα ιστού από τους μαστούς γυναικών με μεταλλάξεις των BRCA που είχαν κάνει μαστεκτομή. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος που είχαν (κάτω από 25 ή πάνω από 25).

Χρησιμοποιώντας τεχνικές ανοσοφθορισμού, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με το υψηλότερο ΔΜΣ είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν μεταλλάξεις στο DNA των μαστικών κυττάρων. Μάλιστα, η ομάδα της έρευνας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αυτός συνδεόταν περισσότερο με τις ορμόνες λεπτίνη και ινσουλίνη, καθώς και με τα οιστρογόνα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η έκθεση των ιστών στη μετφορμίνη ήταν ικανή να περιορίσει τις βλάβες στο DNA. Το φάρμακο αυτό, το οποίο χορηγείται συχνά για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να καταστείλει επίσης την έκφραση της αρωματάσης, ενός ενζύμου που ευθύνεται για τη βιοσύνθεση των οιστρογόνων.

«Η μετφορμίνη είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για τα πειράματά μας, καθώς έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε και άλλους δείκτες για τη μείωση του κινδύνου, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το παραπάνω φάρμακο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Εκτός από τις αναλύσεις ιστών, οι επιστήμονες εξέτασαν και πειραματόζωα με μεταλλάξεις του BRCA με σκοπό να εξερευνήσουν αν πράγματι η αύξηση των μεταλλάξεων του DNA συνδέεται με την εμφάνιση νεοπλασμάτων. Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια με παχυσαρκία και διαταραχές του μεταβολισμού είχαν αυξημένα ποσοστά νεοπλασμάτων σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Συνολικά, η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιδράσεις της παχυσαρκίας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για τις γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA.

«Στις επόμενες μελέτες μας θα εξετάσουμε και άλλα είδη κληρονομικών μορφών καρκίνου για να δούμε αν υπάρχουν αντίστοιχες συνδέσεις», καταλήγει η ομάδα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.