Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Φροντίστε τη στοματική σας υγεία

Η υγεία του στόματός μας είναι πιο σημαντική από ό,τι πολλοί από εμάς μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Αποτελεί βασικό δείκτη της συνολικής υγείας, η οποία είναι απαραίτητη για την ευημερία και την ποιότητα ζωής μας.

Σκοπός του Oralis Dental Center - Μαρούσι

Πρωταρχικός μας στόχος αποτελεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η ομάδα του Oralis Dental Center στο Μαρούσι αποτελείται από τους πλέον καταρτισμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, όπως περιοδοντολόγους, ενδοδοντολόγους, προσθετολόγους, γναθοχειρουργούς και ορθοδοντικούς, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των ασθενών που μας εμπιστεύονται. Από έναν απλό έλεγχο και καθαρισμό μέχρι τις πιο αισθητικές αποκαταστάσεις, εμφυτεύματα δοντιών, ορθοδοντική, παιδοδοντία, χειρουργική στόματος, Περιοδοντολογία, θεραπείες laser, Ενδοδοντία, Προσθετική Δοντιών και Έγκαιρη Αντιμετώπιση Προκαρκινικών βλαβών.

Μάλιστα, το Oralis Dental Center – Μαρούσι αποτελεί το μοναδικό «Κέντρο Αριστείας» στην Ελλάδα της Nobel Biocare για τη μέθοδο All on 4® παρέχοντας εξατομικευμένη προσέγγιση στις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Στόμα και Δερματικά Νοσήματα

Σχεδόν όλα τα δερματικά νοσήματα προσβάλλουν και τον βλεννογόνο. Η προσβολή του στόματος ενδέχεται να παρουσιαστεί ταυτόχρονα ή μεταγενέστερα από αυτή του δέρματος σε νοσήματα όπως είναι η πέμφιγα, ο ομαλός λειχήνας ή/και η ψωρίαση. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κατά καιρούς άφθες στο στόμα τους, διαφορετικού μεγέθους αλλά πάντα επίπονες. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, χωρίς ιδιαίτερες προεκτάσεις.

Στόμα και νοσήματα του λεπτού εντέρου

Υπάρχουν νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η νόσος του Chrohn που συνδέονται με την συχνή εμφάνιση των αφθών στο στόμα. Οι βλάβες είναι στρογγυλές ή ωοειδείς, ιδιαίτερα επώδυνες ελκώσεις που εντοπίζονται στα χείλη, στο έδαφος του στόματος, τις παρειές, ενώ δεν αναπτύσσονται στα ούλα.

Στόμα και νοσήματα της καρδιάς

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση των βαλβίδων της καρδιάς ή σε αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ενδοκαρδίτιδα, σε περιπτώσεις πολύ κακής στοματικής υγιεινής ή βαρείας περιοδοντίτιδας. Επιπροσθέτως, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ασθενείς με προχωρημένη και μη θεραπευμένη περιοδοντίτιδα έχουν τέσσερις ως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αθηρωματικές πλάκες στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.

Στόμα και ψυχικές νόσοι

Τέλος ο διάχυτος μη ειδικός πόνος στο στόμα (στοματοδυνία), στην γλώσσα (γλωσσοδυνία) ή η καυσαλγία συνδέονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με νοσήματα της ψυχικής σφαίρας όπως η κατάθλιψη. Συμπερασματικά, το στόμα μας αποτελεί έναν πολύ αξιόπιστο μάρτυρα της γενικής υγείας του.

Γράφει ο Dr Πολύκαρπος Παπαναγιώτου, Προσθετολόγος