ΥΓΕΙΑ

Μέλι: Η συμβολή του στην αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 εξαιτίας βακτηριακών λοιμώξεων που ήταν ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Μέλι: Η συμβολή του στην αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων

«Βλέπουμε βακτήρια που έχουν εξελιχθεί, τα οποία είναι ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά, και φτάνουμε στο στάδιο όπου το ράφι θα μείνει άδειο», σύμφωνα με τον καθηγητή Les Baillie από τη Φαρμακευτική Σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία πληγών, αλλά οι επιστήμονες το ερευνούν τώρα σε μια αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τα αντιμικροβιακά φάρμακα.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι καινοτόμο, αλλιώς αντιμετωπίζουμε το σενάριο να επιστρέψουμε στο προ-αντιβιοτικό στάδιο» προσθέτει, ενώ τονίζει πως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά περιγράφεται ως μείζονα απειλή για την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία.

«Πριν από τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούσαμε φυτικές και παραδοσιακές λύσεις για τη θεραπεία ασθενειών. Επιστρέψαμε σε αυτές τις παραδοσιακές θεραπείες για να δούμε αν μπορούμε να μάθουμε από τους προγόνους μας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξετάζουν επί του παρόντος διάφορα δείγματα μελιού για να δουν ποια φυτά έχουν επισκεφθεί οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, μπορούν να δουν αν οι μέλισσες πήγαν σε κάποιο φυτό που είχε ένα αντιβιοτικό. Έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το συγκεκριμένο φυτό και στη συνέχεια αναλύουν τις ενώσεις του.

Οι ειδικοί θεωρούν πάντως πως το «ταξίδι της μέλισσας» θα τους βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων αντιβιοκτικών φαρμάκων.

Πάντως η έρευνα στο Κάρντιφ δεν αποτελεί έκπληξη για τον μελισσοκόμο ονόματι Γκρουφουντ.

«Διατηρώ μέλισσες για πάνω από 12 χρόνια και έχω πλήρη επίγνωση του πόσο καλό είναι το μέλι για την υγεία», δήλωσε.

«Ακούω ιστορίες από ανθρώπους που αγοράζουν από εμένα προϊόντα για να τα βάλουν στις πληγές προκειμένου να επουλωθούν. Επίσης ακούω ανθρώπους να μιλούν για το πώς τους βοηθάει και στην αλλεργική ρινίτιδα», προσθέτει.

Πηγή: ΒΒC