ΥΓΕΙΑ

Στέμφυλα: Τι είναι και γιατί ωφελούν την καρδιομεταβολική υγεία

Οι σπόροι, οι μίσχοι και ο φλοιός των σταφυλιών, θεωρούνται απόβλητα της διαδικασίας παραγωγής κρασιού, με αποτέλεσμα περίπου το ένα τέταρτο του κάθε σταφυλιού να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Στέμφυλα: Τι είναι και γιατί ωφελούν την καρδιομεταβολική υγεία

Αυτά είναι τα στέμφυλα, τα οποία τελευταία αξιοποιούνται στην παραγωγή εμπλουτισμένων τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης τα στέμφυλα συμβάλλουν στην ενίσχυση της καρδιομεταβολικής υγείας, καθώς μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την επίδραση των υποπροϊόντων της οινοποίησης στη ρύθμιση της βασικής υπεργλυκαιμίας, ενός πρώιμου δείκτη διαβήτη τύπου 2 και βασικού αντιδιαβητικού στόχου.

Τα στέμφυλα περιέχουν πολλές αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και βοηθούν την τροφή να μετακινηθεί πιο γρήγορα στην πεπτική οδό, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον χρόνο απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Οι διαλυτές ίνες ωστόσο, επιβραδύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την γαστρική κένωση σχηματίζοντας μια γέλη στο έντερο, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει την απορρόφηση γλυκόζης στο λεπτό έντερο.

Η βραδύτερη έκκριση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος βοηθά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και στη μείωση των απότομων αυξομειώσεων ινσουλίνης.

Οι διαλυτές (πολυ)φαινόλες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα στέμφυλα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επαναρρόφησης των χολικών αλάτων στο έντερο και στη βελτίωση της απέκκρισής τους. Το συκώτι χρησιμοποιεί περισσότερη χοληστερόλη για να δημιουργήσει νέα χολικά άλατα, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό.

Οι προαναφρθέντες μηχανισμοί θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Τα κύτταρα Κ παράγουν το γλυκοζοεξαρτώμενο ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο (GIP) στο λεπτό έντερο, το οποίο εμπλέκεται στην έκκριση ινσουλίνης μετά την κατανάλωση τροφής, ειδικά γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα στέμφυλα επηρεάζουν την έκκριση GIP, διεγείροντας τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs), όπως το οξικό, το βουτυρικό και το προπιονικό, τα οποία παίζουν ρόλο στον έλεγχο των ορμονών του εντέρου.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να διασπάσει τα στέμφυλα, με αποτέλεσμα την παραγωγή SCFAs και φαινολικών μεταβολιτών, επηρεάζοντας τη σύνθεση και τη λειτουργικότητα των μικροχλωρίδας του εντέρου.

Έχει βρεθεί ότι τα συμπληρώματα από στέμφυλα έχουν πολλά οφέλη για τα ζώα, όπως είναι η ενίσχυση της υγείας του εντέρου, η βελτίωση του μεταβολικού προφίλ, η ενίσχυση των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών μηχανισμών και η αύξηση της παρουσίας ευεργετικών βακτηρίων.

Τα προϊόντα που βασίζονται στα στέμφυλα μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση της σύνθεσης και της λειτουργίας των μικροβίων του εντέρου και την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση των πιθανών θεραπευτικών χρήσεων προϊόντων που προέρχονται από στέμφυλα για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της εντερικής λειτουργίας ως κύριας άμυνας έναντι διαφόρων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν την καρδιομεταβολική υγεία.

Η συστηματική βιοδραστηριότητα των στέμφυλων ξεκινά από το έντερο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Antioxidants.