ΥΓΕΙΑ

Η δίαιτα που αδυνατίζει και βελτιώνει την καρδιομεταβολική υγεία

Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για τις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς τα ποσοστά της αυξάνονται και μαζί με αυτά και τα προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και κάποιοι τύποι καρκίνου.

Η δίαιτα που αδυνατίζει και βελτιώνει την καρδιομεταβολική υγεία

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη υπόθεση και ακόμη δυσκολότερη είναι η διατήρησή της.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν εγγυημένο τρόπο να αδυνατίσει κανείς και παράλληλα να βελτιώσει τους δείκτες της καρδιομεταβολικής του υγείας.

Συγκεκριμένα, περιορίζοντας θερμίδες και ακολουθώντας ένα μοτίβο διαλειμματικής νηστείας, αλλάζει ο τρόπος που συνδέονται ο εγκέφαλος και το μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που επιδρά θετικά στην προσπάθεια αδυνατίσματος.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου PLA στο Πεκίνο, μελέτησαν 25 υπέρβαρα άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν πρώτα από μια αυστηρή φάση νηστείας 32 ημερών με γεύματα που ετοίμαζε ένας διαιτολόγος. Τα γεύματα αυτά είχαν όλο και λιγότερες θερμίδες. Στη συνέχεια, ακολούθησαν επί 30 ημέρες διατροφή με λίγη περισσότερη ελευθερία στα γεύματά τους, συνεχίζοντας όμως να καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες.

Οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 7,6 κιλά (περίπου 7,8% του σωματικού τους βάρους), ενώ παράλληλα μείωσαν το σωματικό λίπος, την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και των ηπατικών ενζύμων.

Παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πείνα και τον εθισμό, αλλά και περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερο.

Κάποια βακτήρια στο έντερο συνδέονταν με το πόσο ενεργά ήταν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως αυτά που ευθύνονται για τη λήψη αποφάσεων, την προσοχή και τα συναισθήματα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όταν χάνουμε βάρος δεν πραγματοποιούνται αλλαγές μόνο στο σώμα και το έντερο, αλλά και στον εγκέφαλο.

Δεν είναι σαφές ωστόσο, εάν αυτές οι αλλαγές αλληλοεπηρεάζονται ή αν τις προκαλεί κάτι άλλο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.