ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου στους νέους: Ο ρόλος των βακτηρίων

Οι επιστήμονες αναζητούν τους λόγους που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στους νέους.

Καρκίνος εντέρου στους νέους: Ο ρόλος των βακτηρίων

Νέα μελέτη δείχνει ότι το μικροβίωμα, η κοινότητα των μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα μας, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

«Οι νεότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν πιο επιθετικούς βιολογικά καρκίνους και οι αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης λόγω ηλικίας αντισταθμίζονται από την πιο επιθετική βιολογία του όγκου. Γνωρίζουμε επίσης ότι, ως επί το πλείστον, η γενετική δεν εξηγεί την πρόωρη έναρξη της νόσου στους νέους τα τελευταία χρόνια», είπε ο Δρ. Benjamin Weinberg, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου Lombardi του Πανεπιστημίου Georgetown, στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε όμως τρισεκατομμύρια βακτήρια που κατοικούν στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, μερικά από τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, επομένως πιστεύουμε ότι το μικροβίωμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου, καθώς εμπλέκεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής, του περιβάλλοντος, της διατροφής και του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου», σημειώνει ο Weinberg εκ μέρους της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Ο αριθμός των νέων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα 25 ετών. Το ποσοστό των περιστατικών ήταν 11% το 1995 και έφτασε το 20% το 2020, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μελετώντας το μικροβίωμα ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί στους όγκους των ασθενών διέφεραν ανάλογα με το αν είχαν πρώιμη έναρξη της νόσου (ηλικία 45 ετών ή μικρότερη) ή όψιμη έναρξη (ηλικία 65 ετών και άνω).

Ορισμένα μικρόβια μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του παχέος εντέρου. Αυτό προάγει τη φλεγμονή των ιστών και μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων του παχέος εντέρου, οδηγώντας σε καρκίνο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων, το Fusobacterium nucleatum (F. nuc), μπορεί να καταστείλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο κόλον, επιτρέποντας την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA και το μικροβίωμα των όγκων 36 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών. Εξέτασαν επίσης δείγματα από 27 άτομα που διαγνώστηκαν μετά την ηλικία των 65 ετών.

"Because we have tumor genetic data and diet questionnaire results from many of our patients, we hope to explore more relationships and other aspects of how the microbiome impacts colorectal cancer progression in the future," Weinberg said. "We are also interested in the circulating microbiome, such as bacteria that could be picked up in a blood sample, and how this correlates with bacteria in the gut and in the tumor."

Οι ερευνητές εντόπισαν 917 μοναδικά είδη βακτηρίων και μυκήτων στους όγκους.

Μεταξύ των πιο κοινών ήταν το F. nuc, το οποίο εμφανίστηκε περίπου στο 30% των όγκων πρώιμης και όψιμης έναρξης.

Το Cladosporium sp. βρέθηκε πιο συχνά στον πρώιμο καρκίνο, τα Pseudomonas luteola, Ralstonia sp. και Moraxella osloensis εντοπίστηκαν κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Άλλα βακτήρια βρέθηκαν μόνο στο μικροβίωμα ατόμων με όψιμη έναρξη της νόσου.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά γενετικά δεδομένα όγκων και αποτελέσματα ερωτηματολογίων διατροφής από πολλούς ασθενείς και ελπίζουμε να διερευνήσουμε περισσότερο τη σχέση και άλλες πτυχές του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον», είπε ο Weinberg.

«Μας ενδιαφέρει επίσης το μικροβίωμα, όπως τα βακτήρια που θα μπορούσαν να ληφθούν σε δείγμα αίματος, και πώς αυτό συσχετίζεται με τα βακτήρια στο έντερο και στον όγκο».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Πηγή: healthday.com