ΥΓΕΙΑ

Κατοικίδια και τροφικές αλλεργίες στα παιδιά - Τι ισχύει

Οι γονείς συχνά προβληματίζονται σχετικά με το αν είναι ασφαλές για το νεογέννητο να βρίσκεται κοντά σε κατοικίδια ζώα.

Κατοικίδια και τροφικές αλλεργίες στα παιδιά - Τι ισχύει

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου στα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφικών αλλεργιών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε γάτες και σκύλους, ενώ ένα παιδί είναι στη μήτρα ή μόλις λίγων μηνών σχετίζεται με περίπου 14% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει τροφική αλλεργία αργότερα στη ζωή του.

Το ισχυρότερο όφελος παρατηρήθηκε σε παιδιά που ζούσαν με σκύλους που κρατούνταν μέσα στο σπίτι και σε οικογένειες που είχαν κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης του παιδιού και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας.

«Υπάρχει η υπόνοια ότι η έκθεση στο τρίχωμα των τριχωτών ζώων νωρίτερα στη ζωή, οδηγεί την ανοσολογική αντίδραση μακριά από εκείνη της αλλεργίας και περισσότερο προς την ανοχή», λέει η Δρ. Carolyn Kwiat, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Η συμβίωση με σκύλο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης ενός παιδιού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στο γάλα, το αυγό και τους ξηρούς καρπούς, ενώ η παρουσία της γάτας φάνηκε να μειώνει τις αλλεργίες στο σιτάρι, το αυγό και τη σόγια. Δεν βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και της ιδιοκτησίας πτηνών, χελωνών και χάμστερ.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είναι αντικρουόμενες σχετικά με το αν η κατοχή κατοικίδιων ζώων όσο ένα παιδί είναι μικρό είναι πράγματι χρήσιμη για την πρόληψη της ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών, λέει ο Kwiat.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη έκθεση στο τρίχωμα των τριχωτών ζώων προστατεύει από τις τροφικές αλλεργίες. Κάποιες δείχνουν ότι δεν το κάνει», λέει.

Η νέα μελέτη ωστόσο, η οποία διεξήχθη στην Ιαπωνία, είναι η μεγαλύτερη του είδους της γι' αυτό και πολλά υποσχόμενη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.