Επείγουσα προειδοποίηση για πιθανά αλλεργικά επεισόδια από τις σοκολάτες Ντουμπάι
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για εισαγόμενα προϊόντα σοκολάτας τύπου Ντουμπάι, αφού εντόπισε πιθανούς κινδύνους για τους καταναλωτές με τροφικές αλλεργίες.

Αυτές οι ανησυχίες πηγάζουν από την ανεπαρκή επισήμανση αλλεργιογόνων, η οποία θα μπορούσε να εκθέσει τους ανυποψίαστους αγοραστές σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.
Αυτό το άρθρο περιγράφει τι ανακάλυψε ο FSA, γιατί αυτές οι σοκολάτες ίσως αποτελούν κίνδυνο και ποιες ενέργειες πρέπει να λάβουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Γιατί ο FSA προειδοποιεί για τις σοκολάτες τύπου Ντουμπάι;
Ορισμένα προϊόντα σοκολάτας τύπου Ντουμπάι δεν αναφέρουν ξεκάθαρα όλες τις ουσίες τους (εκ των οποίων κάποιες είναι αλλεργιογόνα), θέτοντας ορισμένους καταναλωτές σε κίνδυνο. Οι σοκολάτες τύπου Ντουμπάι περιέχουν -μεταξύ άλλων- φιστίκια Αιγίνης.
Σύμφωνα με τον FSA, πολλά από αυτά τα δημοφιλή εισαγόμενα γλυκά αποτυγχάνουν να επισημάνουν σωστά κοινά αλλεργιογόνα όπως ξηρούς καρπούς, γάλα και σόγια. Αυτό παραβιάζει τους κανονισμούς ασφαλείας τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για άτομα με τροφικές αλλεργίες.
- Σε ορισμένα προϊόντα λείπουν εντελώς οι υποχρεωτικές δηλώσεις αλλεργιογόνων
- Η επισήμανση μπορεί να είναι παραπλανητική
- Τα προϊόντα πωλούνται συχνά στο διαδίκτυο ή σε μικρά καταστήματα, παρακάμπτοντας τους επίσημους ελέγχους εισαγωγής προϊόντων
- Οι καταναλωτές μπορεί να υποθέσουν ότι είναι ασφαλείς λόγω συσκευασίας ή εμφάνισης
Τι κάνει αυτές τις σοκολάτες επικίνδυνες για άτομα με αλλεργίες;
Τα μη επισημασμένα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας.
Όταν δεν αναφέρονται ευκρινώς στην ετικέτα τα περιεχόμενα αλλεργιογόνα -όπως το γάλα, οι ξηροί καρποί και η γλουτένη- τα άτομα με γνωστές ευαισθησίες δεν μπορούν να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές. Για ορισμένους, ακόμη και ίχνη αλλεργιογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε:
- Κνίδωση ή δερματικά εξανθήματα
- Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου ή του λαιμού
- Πεπτική δυσφορία (ναυτία, έμετος, διάρροια)
- Απειλητικό για τη ζωή αναφυλακτικό σοκ, που απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα προϊόντα σοκολάτας τύπου Ντουμπάι;
Οποιοσδήποτε με διαγνωσμένη τροφική αλλεργία ή δυσανεξία διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από αυτά τα ενδεχομένως επικίνδυνα προϊόντα εισαγωγής.
Οι βασικές ομάδες περιλαμβάνουν:
- Παιδιά με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή γάλα
- Ενήλικες με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην λακτόζη
- Άτομα με πολλαπλές τροφικές ευαισθησίες
- Άτομα που προμηθεύονται τις σοκολάτες από το διαδίκτυο, όπου τα προϊόντα δεν υπόκειται σε κανονιστικές ρυθμίσεις και όλους τους σχετικούς ελέγχους
Τι αποφάσισε ο βρετανικός FSA επ’ αυτού
Ο FSA συνεργάζεται με τοπικές αρχές, τους εισαγωγείς και τους λιανοπωλητές στην Μ. Βρετανία, για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να απομακρύνει τα επικίνδυνα προϊόντα από την αγορά.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Επιθεώρηση μικρών επιχειρήσεων και διαδικτυακών λιανοπωλητών, που εμπορεύονται τα προϊόντα
- Ενημέρωση του κοινού μέσω ειδοποιήσεων καταναλωτών και επίσημων καναλιών
- Συνεργασία με εισαγωγείς για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα επισήμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου
- Έκδοση ειδοποιήσεων απόσυρσης προϊόντων όπου ισχύει
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορώ να τρώω σοκολάτα τύπου Ντουμπάι αν δεν έχω αλλεργίες;
Ναι, αλλά συνιστάται προσοχή. Ακόμη και εκείνοι χωρίς διαγνωσμένες αλλεργίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν ευαισθησίες ή να αντιδράσουν απροσδόκητα σε συστατικά με ανεπαρκή/παραπλανητική σήμανση.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν η σοκολάτα μου είναι ασφαλής;
Ελέγξτε για μια σαφή λίστα συστατικών με τα αλλεργιογόνα. Αποφύγετε τις αγορές από άγνωστους διαδικτυακούς πωλητές.
Σύναψη
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των εισαγόμενων σοκολατών τύπου Ντουμπάι έχει φέρει μαζί της έναν υπο-αναγνωρισμένο κίνδυνο, ειδικά για όσους ζουν με τροφικές αλλεργίες. Η προειδοποίηση του FSA είναι μια κρίσιμη υπενθύμιση ότι η όμορφη συσκευασία δεν αντικαθιστά την κατάλληλη σήμανση ασφαλείας.
Έως ότου αυτά τα προϊόντα πληρούν τα ρυθμιστικά πρότυπα, οι καταναλωτές με ευαισθησία θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να ελέγχουν προσεκτικά όλες τις ετικέτες των συστατικών και να αναφέρουν τυχόν μη ασφαλείς εισαγωγές.