ΥΓΕΙΑ

Ρύθμιση διαβήτη: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση

Σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο πάσχει από διαβήτη με το 90-95% των ασθενών να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Ρύθμιση διαβήτη: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση

Η ρύθμιση του διαβήτη προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μεταξύ των οποίων η αλλαγή της διατροφής και η σωματική δραστηριότητα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Look AHEAD προκειμένου να εξετάσουν αν η φυσική άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας προσφέρει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλες ώρες.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν το απόγευμα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

«Δείξαμε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούσαν να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης αν έκαναν άσκηση το απόγευμα. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορεί να προσφέρει οφέλη στη ρύθμιση του διαβήτη, στη μελέτη μας δείξαμε ωστόσο ότι η άσκηση το απόγευμα, βοηθά περισσότερο στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Αρκετοί γιατροί συνιστούν στους διαβητικούς ασθενείς τους να ασκούνται τακτικά, καθώς η συνήθεια αυτή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος. Η υψηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαταραχών της όρασης, καθώς και νεφρικής νόσου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από το 1ο και 4ο έτος της μελέτης Look AHEAD για περίπου 2.400 εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές φορούσαν επιταχυνσιόμετρο το οποίο κατέγραφε την καθημερινή τους άσκηση.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα γι' αυτούς τους εθελοντές, παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν άσκηση το απόγευμα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης αίματος. Περιόρισαν επίσης τα φάρμακα για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξερευνήσουν μελλοντικά σε ποιους μηχανισμούς αποδίδονται τα οφέλη της φυσικής άσκησης κατά τις απογευματινές ώρες. Ο τελικός στόχος είναι να προσφέρουν τις καλύτερες οδηγίες για τους ασθενείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.