ΥΓΕΙΑ

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Με ποιες άγνωστες παθήσεις συνδέεται η κατανάλωση αλκοόλ

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με πολύ μεγαλύτερο αριθμό παθήσεων από αυτόν που πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες.

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Με ποιες άγνωστες παθήσεις συνδέεται η κατανάλωση αλκοόλ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης 60 και πλέον διαφορετικών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες δεν ήταν γνωστό ότι συνδέονται με αυτή.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 512.000 εθελοντές στην Κίνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής στην πράξη, αλλά ότι οι ασθένειες που μπορεί να αναπτυχθούν, διαφοροποιούνται αναλόγως με τις ποσότητες και τη συχνότητα της κατανάλωσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν την δυνητική συσχέτιση του αλκοόλ με 207 διαφορετικές παθήσεις.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές ήταν μέσης ηλικίας 52 ετών. Το ένα τρίτο των ανδρών (το 33%) και το 2% των γυναικών δήλωσαν πως κατανάλωναν συστηματικά οινοπνευματώδη ποτά. Ως «συστηματική» ορίστηκε κάθε κατανάλωση που γινόταν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Το 62% των ανδρών που έπιναν συστηματικά αλκοόλ, το κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, το 37% επιδίδονταν σε επεισόδια υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 12 χρόνια και συμπεριέλαβε νοσηλείες σε νοσοκομεία. Οι εθελοντές πραγματοποίησαν επίσης γενετικές αναλύσεις σε 168.000 από αυτούς, για να εξακριβώσουν εάν και ποιες ποσότητες αλκοόλ ευθύνονται για τις διάφορες παθήσεις.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι 134.641 από τους άνδρες και οι 198.430 από τις γυναίκες χρειάστηκαν τουλάχιστον μία φορά νοσηλεία στο νοσοκομείο ή έχασαν τη ζωή τους. Από αυτούς τους ασθενείς, συστηματικά έπιναν αλκοόλ 44.027 άνδρες και 4.420 γυναίκες.

Από τις 207 παθήσεις που εξετάστηκαν, οι 61 σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ στους άνδρες. Οι 28 από αυτές ήταν γνωστό ότι συνδέονται, κάτι που δεν ίσχυε για τις άλλες 33.

Στις 28 παθήσεις που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η φυματίωση, κάποιες μορφές καρκίνου (λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, πρωκτού, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα), ο διαβήτης, η επιληψία, οι διαταραχές υπέρτασης, το εγκεφαλικό, η καρδιοπάθεια, η κίρρωση του ήπατος, η παγκρεατίτιδα, η πνευμονία.

Στις 33 μέχρι σήμερα άγνωστες παθήσεις περιλαμβάνονται ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στομάχου, ο καταρράκτης, προβλήματα του πεπτικού, η ουρική αρθρίτιδα, η υπερπλασία του προστάτη, μυοσκελετικές παθήσεις, κατάγματα οστών, ψυχικές παθήσεις, παθήσεις του κυκλοφορικού κλπ.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνδρες που έπιναν συστηματικά αλκοόλ, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια πάθηση και να νοσηλευτούν σε σύγκριση με όσους έπιναν περιστασιακά.

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η επεισοδιακή υπερκατανάλωση και η κατανάλωση εκτός ωρών γευμάτων, αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο κάποιων παθήσεων, όπως κίρρωσης του ήπατος.

Η επίδραση του αλκοόλ ήταν για κάποιες παθήσεις δοσοεξαρτώμενη, όσο περισσότερο έπινε δηλαδή κάποιος, τόσο περισσότερο κινδύνευαν.

Ειδικότερα, η κατανάλωση τεσσάρων ποτών την ημέρα, συνδέθηκε με 14% αύξηση του κινδύνου να εμφανίσει κάποια νόσο λόγω του αλκοόλ, 6% αύξηση του κινδύνου να εμφανίσει κάποια νόσο που έως τώρα δεν ήταν γνωστό ότι σχετίζεται με το ποτό, υπερδιπλασιασμό του κινδύνου ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας ή κίρρωσης του ήπατος.

Επιπλέον, όσο περισσότερο έπιναν οι άνδρες, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά αφορούν τους άνδρες, επειδή οι γυναίκες που συμμετείχαν στο δείγμα και έπιναν συστηματικά, ήταν πολύ λίγες.

«Η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται ισχυρά με πολύ περισσότερες παθήσεις απ’ ό,τι είχε τεκμηριωθεί μέχρι πρόσφατα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι συσχετίσεις αυτές πιθανώς είναι αιτιολογικές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Pek Kei (Becky) Im, από το Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.