ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι έφηβοι πρέπει να πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο

Το να πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα, είναι ένας τρόπος να κοιμούνται οι έφηβοι τον αριθμό ωρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιατί οι έφηβοι πρέπει να πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο

Όσο δύσκολο και αν είναι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στην πράξη, η μελέτη δείχνει ότι αν καταφέρετε να πείσετε τους εφήβους να πάνε για ύπνο νωρίτερα, θα αυξήσετε τη διάρκεια του ύπνου τους κατά 41 λεπτά για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου.

Η καθυστέρηση της κιρκάδιας φάσης συμβαίνει όταν το μοτίβο ύπνου καθυστερεί δύο ή περισσότερες ώρες από ένα συμβατικό μοτίβο ύπνου, με αποτέλεσμα το άτομο να κοιμάται αργότερα και να ξυπνάει αργότερα.

«Η ιδέα ότι υπάρχει καθυστέρηση στην κιρκάδια φάση στους εφήβους που τους εμποδίζει να πάνε για ύπνο νωρίτερα, δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ian Campbell, από το τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, οι αλλαγές στον ύπνο και οι κιρκάδιοι ρυθμοί τα διευκολύνουν να μένουν ξύπνια περισσότερο τη νύχτα. Ο λιγότερος ύπνος έχει ως αποτέλεσμα υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κακές σχολικές επιδόσεις και προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας.

Τα smartphone, τα τάμπλετ, τα παιχνίδια και η αυξημένη πίεση στο σχολείο, συμβάλλουν στο να κοιμούνται οι έφηβοι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Στόχος της ομάδας του Campbell είναι να βρει την ιδανική ποσότητα ύπνου που απαιτείται στα διάφορα στάδια της ζωής για να επιτύχει ένας έφηβος τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Αντί τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο αργότερα, προκειμένου να κοιμούνται περισσότερο, κάτι που έχουν προτείνει ορισμένοι ειδικοί, το να ζητάτε από αυτά να πάνε για ύπνο νωρίτερα θα μπορούσε να είναι η λύση, είπε ο Campbell.

«Οι ανάγκες ύπνου αλλάζουν στην εφηβεία και ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης είναι να αλλάξει η διάρκεια του ύπνου -7, 8,5 ή 10 ώρες- και να διερευνηθεί πώς αυτό επηρεάζει την απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε.

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζονται οι έφηβοι και πότε είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν δεν είναι ακόμη σαφή.

«Και μόνο το βασικό γεγονός ότι μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια του ύπνου τους, είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς», εξήγησε.

Ο Campbell και οι συνεργάτες του μελέτησαν 77 παιδιά, ηλικίας 10 έως 16 ετών, για τρία χρόνια και μια άλλη ομάδα 67 νέων από 15 έως 21 ετών μόνο μία φορά.

Οι συμμετέχοντες τηρούσαν τρεις προκαθορισμένες ώρες στο κρεβάτι -7, 8,5 και 10 ώρες για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες. Τηρούσαν επίσης την ίδια ώρα αφύπνισης.

Διαπίστωσαν ότι μέχρι την τέταρτη νύχτα, η μέση διάρκεια του ύπνου αυξήθηκε κατά περισσότερο από μία ώρα, καθώς ο χρόνος στο κρεβάτι αυξήθηκε από επτά σε εννέα ώρες ύπνου και κατά μία επιπλέον ώρα με 10 ώρες ύπνου.

Αν και οι έφηβοι κοιμόντουσαν ελαφρώς λιγότερο καθώς μεγάλωναν, όσο νωρίτερα πήγαιναν για ύπνο τόσο αυξανόταν η διάρκεια ύπνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.