ΥΓΕΙΑ

Χρονότυπος και κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Τι δείχνει νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που ξυπνούν νωρίς, αρκεί να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις.

Χρονότυπος και κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Τι δείχνει νέα μελέτη

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι όσοι κοιμούνται αργά και το πρωί δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πολλά προβλήματα υγείας.

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι βραδινοί τύποι είχαν κατά 10% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους πρωινούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6,5 ετών.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έλαβε ωστόσο υπόψιν παράγοντες, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ.

Ερευνητές στη Φινλανδία μελέτησαν σχεδόν 24.000 δίδυμα του ιδίου φύλου, που κλήθηκαν το 1981 να απαντήσουν αν είναι πρωινοί ή βραδινοί τύποι. Το ένα τρίτο από αυτούς απάντησαν ότι κατά κάποιο τρόπο είναι βραδινοί τύποι, ενώ το 10% ότι είναι απολύτως βραδινοί. Οι υπόλοιποι ήταν πρωινοί τύποι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι βραδινοί τύποι ήταν ως επί το πλείστον νεότεροι και έτειναν να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο. Το 2018, όταν οι ερευνητές επανήλθαν στην έρευνά τους, 8.728 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει.

Στη διάρκεια αυτών των 37 ετών, οι βραδινοί τύποι είχαν κατά 9% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από άλλες αιτίες. Ωστόσο, οι βραδινοί τύποι που δεν κάπνιζαν και δεν κατανάλωναν πολύ αλκοόλ δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστερ Χάμπλιν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας δήλωσε ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως οι βραδινοί τύποι μπορούν να λάβουν μέτρα αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Οι βραδινοί τύποι θα πρέπει να αναλογιστούν στα σοβαρά τις ποσότητες αλκοόλ και καπνού που καταναλώνουν», σημείωσε.

Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, η ώρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο, δηλαδή ο χρονότυπός τους συμβάλλει ελάχιστα ή και καθόλου στη θνητότητά τους, σύμφωνα με τον Χάμπλιν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Chronobiology International.