ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ύπνου: Οι επιπτώσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη της άσκησης

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ, βάζουν σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία τους.

Έλλειψη ύπνου: Οι επιπτώσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη της άσκησης

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο λιγοστός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα κοιμόμασταν και θα γυμναζόμασταν όσο χρειάζεται για να είμαστε υγιείς. Στην αληθινή ζωή όμως αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Jihui Zhang, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou της Κίνας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η επαρκής άσκηση μπορεί να αμβλύνει τον αντίκτυπο από την έλλειψη ύπνου έστω και για ένα βράδυ» πρόσθεσε.

Στην μελέτη συμμετείχαν 92.221 ενήλικες 40 έως 73 ετών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μέσω συσκευών μέτρησης της σωματικής δραστηριότητας την κίνηση και τον ύπνο των εθελοντών, τους οποίους παρακολούθησαν για μια μέση περίοδο επτά ετών.

Μέχρι το 2022, έχασαν τη ζωή τους 3.080 εθελοντές. Οι 1.074 πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα και οι 1.871 από καρκίνο. Οι υπόλοιποι από άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν κατά 52% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Όσοι έκαναν όμως τακτικά μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση, δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο. Η άσκηση διαρκούσε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και οι μορφές άσκησης που επέλεγαν ήταν τζόκινγκ, κολύμβηση, ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που γυμνάζονταν ελάχιστα είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, αν κοιμόντουσαν αρκετά το βράδυ και 37% περισσότερες πιθανότητες αν κοιμόντουσαν λίγο.

Ωστόσο η διάρκεια του ύπνου δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία για τους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν έντονα.

Σε ότι αφορά ειδικά στις καρδιακές παθήσεις, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λίγο και έκαναν καθιστική ζωή, είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Αν ασκούνταν όμως τακτικά ο κίνδυνος αυτός σταδιακά μειωνόταν.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συνδυασμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της καθιστικής ζωής και της έλλειψης ύπνου, παρέχει στους μεσήλικες και ηλικιωμένους περισσότερα οφέλη απ’ όσα η αντιμετώπιση κάθε συμπεριφοράς μεμονωμένα», δήλωσε ο Δρ. Zhang.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.