ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Ο ρόλος της στη διαχείριση της ψωρίασης

Οι πάσχοντες με ψωρίαση πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D, καθώς η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Βιταμίνη D: Ο ρόλος της στη διαχείριση της ψωρίασης

Στην ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και σχηματίζουν ξηρά, κνησμώδη και κάποιες φορές επώδυνα εξανθήματα.

Αν και οι συνθετικές κρέμες βιταμίνης D αποτελούν μια αναδυόμενη θεραπεία, η μελέτη υποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D ή η από του στόματος λήψη συμπληρωμάτων, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, δήλωσε η Rachel Lim, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην πρόληψη της εξέλιξης των δερματικών παθήσεων, ρυθμίζοντας την ανοσολογική απόκριση και ενεργώντας απευθείας στα κύτταρα αποκατάστασης του δέρματος.

«Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα συμπληρώματα βιταμινών, θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της σοβαρότητας της ψωρίασης», λένε οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 40.000 άτομα που συγκεντρώθηκαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 2003 και 2014.

Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ και το κάπνισμα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν σημαντικά πιο σοβαρή ψωρίαση.

Εκείνοι με μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος που επηρεάζεται από την ψωρίαση είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά μέσο όρο. Από την άλλη πλευρά, όσο λιγότερο επηρεαζόταν το δέρμα κάποιου από την ψωρίαση, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα βιταμίνης D κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ξεχωριστά το ποσοστό των ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D, το οποίο ορίζεται ως λιγότερο από 50 νανογραμμομόρια ανά λίτρο αίματος.

Σύγκριναν αυτή τη μέτρηση με τα τέσσερα επίπεδα της επιφάνειας του σώματος που επηρεάζεται από την ψωρίαση. Στην ομάδα με το υψηλότερο επίπεδο επιφάνειας σώματος που επηρεάστηκε από την ψωρίαση, το 39% των ανθρώπων είχαν έλλειψη βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 25% στην ομάδα με το χαμηλότερο επίπεδο επιφάνειας σώματος που επηρεάστηκε από την ψωρίαση.

Αυτή η σχέση υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται η ψωρίαση.

Η έλλειψη βιταμίνης D είχε συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και θνησιμότητας από COVID-19, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων, όταν τα επίπεδα είναι ανεπαρκή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη.

Πηγή: healthday.com