ΥΓΕΙΑ

Υποφέρετε από άσθμα; Γιατί πρέπει να κάνετε γιόγκα

Η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων των ενηλίκων με άσθμα, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Υποφέρετε από άσθμα; Γιατί πρέπει να κάνετε γιόγκα

Περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από άσθμα, μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.

Οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν ότι η άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος.

Νέα έρευνα δείχνει ωστόσο ότι η γιόγκα και ο έλεγχος της αναπνοής, σε συνδυασμό με αερόβιες ασκήσεις όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή το κολύμπι, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων των πασχόντων με άσθμα.

Ερευνητές στο Henan Normal University στην Κίνα ανέλυσαν τα ευρήματα 28 δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν 2.155 ενήλικες με άσθμα, εξετάζοντας την επίδραση διαφορετικών τύπων άσκησης.

Διαπίστωσαν ότι οι τεχνικές αναπνοής, η χαλάρωση, η γιόγκα και η άσκηση βοήθησαν στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας αέρα που μπορεί ένα άτομο να εκπνεύσει με μια αναπνοή.

Οι τεχνικές αναπνοής περιλαμβάνουν τη διαφραγματική προπόνηση, γνωστή και ως «κοιλιακή αναπνοή», στην οποία το στομάχι κινείται με κάθε αναπνοή.

Οι ασκήσεις χαλάρωσης εστιάζουν στην επίγνωση της έντασης στο μυαλό και το σώμα, ενώ η γιόγκα ενσωματώνει μια ποικιλία κινήσεων για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν: «Οι ασκήσεις αναπνοής σε συνδυασμό με αερόβια προπόνηση και γιόγκα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, προσφέροντας πιθανές οδούς για αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν ασκήσεις για τη διαχείριση ενηλίκων ασθενών με άσθμα».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Medicine.