ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Crohn: Πώς συνδέεται με τα βακτήρια του στόματος

Η νόσος Crohn είναι μια χρόνια ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Νόσος του Crohn: Πώς συνδέεται με τα βακτήρια του στόματος

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, από το στόμα έως τον πρωκτό, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός) ή του παχέος εντέρου.

Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και μειωμένη όρεξη.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και παιδιά, συνήθως όμως εκδηλώνεται για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 16 και 30.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αναπτύσσεται μεταξύ των ηλικιών 60 και 80.

Η νόσος Crohn τείνει να επηρεάζει ελαφρώς περισσότερο γυναίκες από τους άνδρες, αλλά στα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια.

Η νόσος Crohn είναι μια δια βίου πάθηση και παρότι υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία.

Τα ακριβή αίτια της νόσου είναι άγνωστα και πιθανώς οφείλονται σε μια σειρά σύνθετων και αλληλοεπικαλυπτόμενων παραγόντων -όπως γενετικά, περιβαλλοντικά (π.χ. το κάπνισμα) και ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι υπερδραστήριο στο έντερο.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη νόσο.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια συλλογή τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Αυτά τα μικρόβια υπάρχουν από τη γέννησή μας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με νόσο Crohn έχουν λιγότερο ποικιλόμορφη κοινότητα βακτηρίων του εντέρου. Έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορισμένων τύπων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι εκτός από τα βακτήρια του εντέρου, τα βακτήρια στο στόμα μπορεί επίσης να είναι σημαντικά για τη φλεγμονώδη νόσο.

Το μικροβίωμα του εντέρου μας αρχίζει να αναπτύσσεται τη στιγμή που γεννιόμαστε και μέχρι την ενηλικίωση γίνεται μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπερτερούν των κυττάρων μας.

Πολλά από τα βακτήρια που φτάνουν στο έντερο προέρχονται από το στόμα, το οποίο περιέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων μετά το έντερο.

Το μικροβίωμα του στόματος είναι πολύπλοκο. Κάθε μέρος του στόματός μας αποτελείται από διαφορετικά μικρόβια ανάλογα με παράγοντες όπως το pH και τα επίπεδα οξυγόνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μικροβίωμα του στόματος μπορεί να παίζει ρόλο στη νόσο Crohn.

Oι μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με νόσο Crohn έχουν διαφορετικά βακτήρια στο στόμα τους σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν την πάθηση. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα μπορεί να παίζουν ρόλο στη νόσο.

Mερικά είδη βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερη αφθονία στο έντερο των ατόμων με νόσο Crohn σε σύγκριση με υγιή άτομα είναι επίσης παρόντα στο στόμα. Πολλά άτομα με νόσο Crohn εμφανίζουν έλκη στο στόμα, μαζί με αυτά που εμφανίζονται συνήθως στο έντερο.

Η έρευνα σε ανθρώπους δείχνει επίσης ότι ένα στοματικό βακτήριο που ονομάζεται Veillonella parvula, είναι άφθονο στο έντερο των ατόμων με νόσο Crohn. Αυτό το βακτήριο σχετίζεται με ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα, ακόμη και η μηνιγγίτιδα. Βρίσκεται συνήθως στο στοματικό μικροβίωμα και μια μελέτη έδειξε ότι έχει αναπτύξει έναν τρόπο να ζει στο κατώτερο έντερο.

Οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν εάν το μικροβίωμα του στόματος μπορεί να προκαλέσει νόσο Crohn. Έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι η φλεγμονή (η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται από ένα παθογόνο) διευκολύνει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων βακτηρίων, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη φλεγμονή και υπερενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Εάν το ίδιο ισχύει για τα στοματικά βακτήρια που συνδέονται με τη νόσο Crohn, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η βακτηριακή υπερανάπτυξη και η φλεγμονή στο στόμα είναι μια πιθανή βασική αιτία της νόσου.

Αν και το μικροβίωμα του στόματος έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου Crohn, η έρευνα δεν έχει βρει πλήρως τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα σε μέρη του εντέρου. Και παρόλο που υπάρχουν πολλά δεδομένα από μελέτες σε ποντίκια, χρειάζεται περισσότερη έρευνα που δείχνει αυτή τη σύνδεση στους ανθρώπους.

Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμπλέκονται τα στοματικά βακτήρια στη νόσο Crohn -και ποια είδη μπορεί να εμπλέκονται- θα βοηθήσει στην ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπειών, όχι μόνο για τη νόσο Crohn αλλά και για πολλές άλλες καταστάσεις.

Πηγή: The Convertation