ΥΓΕΙΑ

Η ρίζα που προλαμβάνει και βοηθά στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες με αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, να ελέγξουν τη φλεγμονή.

Η ρίζα που προλαμβάνει και βοηθά στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το τζίντζερ επιδρά στη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ιδιαίτερα ενός τύπου κυττάρων που ονομάζονται ουδετερόφιλα.

Οι ερευνητές εστίασαν στο σχηματισμό εξωκυτταρικών παγίδων ουδετερόφιλων (NET), δομές που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή.

Όταν οι υγιείς άνθρωποι καταναλώνουν τζίντζερ, τα ουδετερόφιλά τους είναι πιο ανθεκτικά στη διαδικασία που λέγεται NETosis.

Τα NET είναι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με ιστό αράχνης. Ευνοούν τη φλεγμονή και τη δημιουργία θρόμβων και συμβάλλουν σε πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

«Σε πολλές παθήσεις τα ουδετερόφιλα είναι ασυνήθιστα υπερδραστήρια», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Δρ. Kristen Demoruelle.

«Διαπιστώσαμε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της NETosis και αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της φλεγμονής και των συμπτωμάτων για άτομα με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις» πρόσθεσε.

Κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή υγιών εθελοντών έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 20 mg τζιντζερόλης (το ενεργό συστατικό του τζίντζερ) επί μία εβδομάδα, ενίσχυσε μια χημική ουσία στα ουδετερόφιλα που ονομάζεται cAMP. Τα υψηλά επίπεδα cAMP ανέστειλαν τη δραστηριότητα της NETosis στη νόσο.

«Η έρευνά μας, για πρώτη φορά, παρέχει στοιχεία για τον βιολογικό μηχανισμό που βασίζεται στις εμφανείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ στους ανθρώπους», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Knight.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το τζίντζερ επηρεάζει τα ουδετερόφιλα, θα ενθαρρύνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς να συζητήσουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ θα μπορούσε να είναι ευεργετική στο πλαίσιο της θεραπείας τους.

«Δεν υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καταπολέμηση των υπερδραστήριων ουδετερόφιλων», είπε ο Knight. «Επομένως, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ένα πρόγραμμα θεραπείας.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις δοκιμές σε ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα όπως είναι ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η COVID-19.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JCI Insight.