ΥΓΕΙΑ

Λαχανικά με άμυλο: Με τι να τα αντικαταστήσετε για να μην πάρετε βάρος στη μέση ηλικία

Η κατανάλωση συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να αυξήσει το βάρος σας στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Λαχανικά με άμυλο: Με τι να τα αντικαταστήσετε για να μην πάρετε βάρος στη μέση ηλικία

Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αρακά, γλυκό καλαμπόκι και πατάτες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος από εκείνους που τρώνε μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι.

Από την άλλη η πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων και των αχλαδιών, μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της πρόσληψης βάρους στη μέση ηλικία, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξέτασαν τη διατροφή 136.432 ανδρών και γυναικών ηλικίας 65 ετών και κάτω μεταξύ 1986-2014, για μια μέση περίοδο 24 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους, το ιατρικό τους ιστορικό, τον τρόπο ζωής τους και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία τους στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε 2-4 χρόνια.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έπαιρναν 1,5 κιλό κάθε τέσσερα χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι οι αυξήσεις στο γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο, οι μετρήσεις των επιδράσεων των διαφορετικών τροφών στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συνδέονται στενά με την αύξηση βάρους.

Για παράδειγμα, μια αύξηση κατά 100 g/ημέρα σε άμυλο ή πρόσθετη ζάχαρη, συσχετίστηκε με κατά 1,5 και 1 κιλό αύξηση του βάρους σε τέσσερα χρόνια, αντίστοιχα.

Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως μπρόκολο, καρότα και σπανάκι, αύξησαν το βάρος τους κατά 3 κιλά λιγότερο, ενώ όσοι έτρωγαν πατάτες και καλαμπόκι πήραν 3 κιλά την ίδια περίοδο.

Μια αύξηση των φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια την ημέρα συνδέθηκε με 800 γραμμάρια χαμηλότερο βάρος κατά μέσο όρο.

Οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι στους συμμετέχοντες με υπερβολικό σωματικό βάρος από εκείνους με φυσιολογικό βάρος. Οι περισσότερες από αυτές τις συσχετίσεις ήταν επίσης ισχυρότερες μεταξύ των γυναικών.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από επεξεργασμένα δημητριακά, αμυλούχα λαχανικά και ζαχαρούχα ποτά με ίσες μερίδες υδατανθράκων από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους.

Τα ευρήματα τονίζουν «τη δυνητική σημασία της ποιότητας και της προέλευσης των υδατανθράκων για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους, ειδικά για άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.