ΥΓΕΙΑ

Βρήκαν πώς ενεργοποιείται το καφέ λίπος για μεγαλύτερη απώλεια κιλών

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι ένας τύπος ιστού που απελευθερώνει χημική ενέργεια από τον μεταβολισμό του λίπους ως θερμότητα.

Βρήκαν πώς ενεργοποιείται το καφέ λίπος για μεγαλύτερη απώλεια κιλών
Bigstock

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) βρήκε νευρικές οδούς που τροφοδοτούν τον καφέ λιπώδη ιστό (BAT).

Η ανακάλυψη αυτών των νευρικών οδών ανοίγει τον δρόμο προς την εκμετάλλευσή τους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των συναφών μεταβολικών νόσων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν για πρώτη φορά πλήρως αυτή την νευρική δίοδο προς το καφέ λίπος και παρείχαν παραδείγματα για το πώς ο χειρισμός τους μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα του ΒΑΤ. Αυτό σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση του τρόπου “μεταχείρισης” αυτών νεύρων για θεραπευτικούς σκοπούς, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Preethi Srikanthan, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού και διευθυντής του Κέντρου Νευρικού Ελέγχου του Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ΒΑΤ βρίσκονται στο λαιμό.

Παχυσαρκία: Η σημασία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος

“Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ο κύριος 'διακόπτης ενεργοποίησης' για τη δραστηριότητα του ΒΑΤ. Ωστόσο, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι επίσης υπεύθυνο για πολλές άλλες διεγερτικές επιδράσεις σε όργανα, όπως η καρδιά και το έντερο. Το να βρούμε πώς να αυξήσουμε τη δραστηριότητα μόνο του ΒΑΤ ήταν δύσκολο. Επομένως η εύρεση της διαδρομής που ακολουθούν αυτά τα συμπαθητικά νεύρα προς το ΒΑΤ θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε τρόπους χρήσης τους για την παροχή ενός πολύ συγκεκριμένου ερεθίσματος για την ενεργοποίηση του ΒΑΤ”, είπε ο δρ. Srikanthan.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές άνοιξαν κι εξέτασαν τους λαιμούς οκτώ ανθρώπινων σωρών, για να εντοπίσουν την κατανομή των κλάδων (διόδων) του συμπαθητικού νεύρου στο λίπος πάνω από την κλείδα. Βρήκαν διόδους νεύρων σε όλες τις τομές από το τρίτο και τέταρτο αυχενικό νεύρο μέχρι το BAT. Επιπλέον, έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ΒΑΤ είχε αλλάξει σε κλινικές περιπτώσεις όπου η παθολογία του αυχένα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του ΒΑΤ μετά την αφαίρεση ενός όγκου, είχε προκαλέσει αλλαγή στα νεύρα.

“Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την παχυσαρκία. Μπορεί να είμαστε τυχεροί που έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα, όπως το Wegovy και το Mounjaro, αλλά οι ασθενείς καλούνται να τα παίρνουν μακροπρόθεσμα για να πετύχουν απώλεια βάρους”, είπε ο δρ. Srikanthan.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση που προέκυψε από αυτή την μελέτη για να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τον καφέ λιπώδη ιστό να παράγει μια σταθερή πηγή θερμότητας, η οποία θα καίει διαρκώς λίπος.

“Υπάρχει βιβλιογραφία που υποδηλώνει -και προσπαθούμε να την επιβεβαιώσουμε- ότι αυτά τα φάρμακα δρουν διεγείροντας τον καφέ λιπώδη ιστό. Με τον εντοπισμό των νευρικών οδών που τροφοδοτούν το καφέ λίπος, ελπίζουμε να διερευνήσουμε μεθόδους χρόνιας διέγερσης των νεύρων προς αυτόν και ελπίζουμε να επιτύχουμε παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα απώλειας βάρους”, κατέληξε ο ίδιος.

Περιορισμοί της μελέτης

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τον μικρό αριθμό και την προχωρημένη ηλικία των ανθρώπινων σωρών που εξετάστηκαν των θανόντων, διότι είχαν μικρότερη ποσότητα καφέ λιπώδη ιστού σε σύγκριση με νεότερα σώματα.