ΥΓΕΙΑ

Γερνούν πρόωρα όσοι είναι στο νοίκι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το να νοικιάζει κανείς το σπίτι όπου διαμένει τον κάνει να γερνάει πιο γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Γερνούν πρόωρα όσοι είναι στο νοίκι
Bigstock

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη βιολογία ενός ατόμου η ενοικίαση του σπιτιού του είναι διπλάσιες από το να ήταν άνεργος! Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από την Μ. Βρετανία, αλλά σίγουρα κάποια σχετικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν και για την αντίστοιχη κατάσταση σε άλλες χώρες, όπως η δική μας.

Πώς έγινε η έρευνα

Συγκεκριμένα η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη Νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHLS) και από στοιχεία της Βρετανικής Επιτροπής Οικιακής Έρευνας (BHPS), για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με δομικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η μούχλα και το κρύο στο ενοικιαζόμενο σπίτι, καθώς και ψυχοκοινωνικά θέματα όπως οι υψηλές τιμές και ο συνωστισμός.

Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες συσχετίστηκαν με τα αρχεία υγείας που ήταν διαθέσιμα από ερωτηθέντες στην έρευνα, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα αίματος για ανάλυση μεθυλίωσης DNA, ένα μέτρο βιολογικής γήρανσης. Η μελέτη έλαβε υπόψη περίπου την κατάσταση στέγασης των συμμετεχόντων για μία δεκαετία και στη συνέχεια ανέλυσε τα δεδομένα.

Χειρότερο το ενοίκιο από την ανεργία και το κάπνισμα

Αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ενοικίαζαν γερνούσαν γρηγορότερα. Η επίπτωση, που έχει στην υγεία η ενοικίαση αντί της ιδιοκτησίας ενός ακινήτου, είναι 100% μεγαλύτερη από εκείνη που έχει η ανεργία έναντι της εργασίας. Επίσης, ο αυξημένος ρυθμός βιολογικής γήρανσης ήταν επίσης 50% μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο του να είσαι πρώην καπνιστής έναντι ενός που δεν έχει καπνίσει ποτέ στην ζωή του.

Η ταχύτερη βιολογική γήρανση φάνηκε να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι χρωστούσαν ενοίκια ή ζούσαν σε μέρη που τους εκθέτουν σε ρύπανση και περιβαλλοντικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, η στέγαση μέσω κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων διαπιστώθηκε, ότι δεν διαφέρει από την ιδιοκτησία όσον αφορά τον ρυθμό βιολογικής γήρανσης.

spiti-kostos-zois

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι δύσκολες συνθήκες στέγασης επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μέσω ταχύτερης βιολογικής γήρανσης. Ωστόσο, η βιολογική γήρανση είναι αναστρέψιμη, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές δυνατότητες για αλλαγές της στεγαστικής πολιτικής για τη βελτίωση της υγείας”, κατέληξαν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Πλήττει την υγεία των ενοικιαστών το ότι η προτεραιότητα είναι υπέρ των ιδιοκτητών

Η μελέτη είναι παρατηρητική, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτιότητα της πρόωρης γήρανσης. Αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι το κλειδί για την επιβράδυνσή της μπορεί να είναι η βελτίωση της θεραπείας και των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων που νοικιάζουν από τον ιδιωτικό τομέα.

“Το τι σημαίνει να είσαι ιδιώτης ενοικιαστής δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν δώσει προτεραιότητα στους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές έναντι των ενοικιαστών, έγραψαν οι συγγραφείς.

“Πολιτικές για την μείωση του άγχους και της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την ιδιωτική ενοικίαση, όπως ο τερματισμός των εξώσεων χωρίς υπαιτιότητα, ο περιορισμός των αυξήσεων ενοικίων και η βελτίωση της κατάστασης των παλαιών κατοικιών μπορεί να συμβάλει στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της ιδιωτικής μίσθωσης στην υγεία των ενοικιαστών", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology.