ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονή: Ο ρόλος της στη διαδικασία της γήρανσης

Ένα βασικό παράγοντα που σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή  και τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Φλεγμονή: Ο ρόλος της στη διαδικασία της γήρανσης

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, αποτρέποντας προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιαγγειακά και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η επιβλαβής φλεγμονή οφείλεται στην λανθασμένη σηματοδότηση ασβεστίου στα μιτοχόνδρια κυττάρων του ανοσοποιητικού. Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια σε όλα τα κύτταρα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σηματοδότηση του ασβεστίου.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια με επικεφαλής τον Bimal N. Desai, διαπίστωσαν ότι τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα, χάνουν την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν το ασβέστιο με την ηλικία. Αυτό οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή που ευθύνεται για πολλές από τις παθήσεις που επιβαρύνουν τα τελευταία χρόνια της ζωής μας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από τα μιτοχόνδρια των μακροφάγων, θα μπορούσε να αποτρέψει την επιβλαβή φλεγμονή και τις επιπτώσεις της.

Επειδή τα μακροφάγα βρίσκονται σε όλα τα όργανα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, η στόχευση αυτών των μακροφάγων με κατάλληλα φάρμακα, μπορεί να επιτρέψει την επιβράδυνση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Ο Desai και οι συνεργάτες του εντόπισαν ένα μηχανισμό-κλειδί, υπεύθυνο για αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα μακροφάγα. Πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές, κάνουν τα μακροφάγα επιρρεπή σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έρχονται αντιμέτωπα με έναν εισβολέα ή βλάβη ιστού, μπορεί να γίνουν υπερκινητικά. Αυτό οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, η οποία επιταχύνει τη γήρανση.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μια βασική ανακάλυψη στην κατανόηση των μοριακών υποστρωμάτων της φλεγμονής που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτή η ανακάλυψη φωτίζει νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την αναχαίτιση των φλεγμονωδών διαδικασιών που βρίσκονται στην καρδιά πολλών καρδιομεταβολικών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων», δήλωσε ο Desai.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής, δεν είναι απλή υπόθεση, όσο η λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου, καθώς το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη ασβεστίου όσο η αδυναμία των μακροφάγων να το χρησιμοποιήσουν σωστά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Aging.