ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα χεριών: Το κοινό φάρμακο που ανακουφίζει από τους πόνους

Οι πάσχοντες με επώδυνη οστεοαρθρίτιδα χεριών, μπορούν να ανακουφιστούν χάρη σε ένα προσιτό φάρμακο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου Monash.

Οστεοαρθρίτιδα χεριών: Το κοινό φάρμακο που ανακουφίζει από τους πόνους

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη μεθοτρεξάτη, μια χαμηλού κόστους, αποτελεσματική θεραπεία για φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Διαπίστωσαν ότι η εν λόγω δραστική ουσία μείωσε τα συμπτώματα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα χεριών. Μια εβδομαδιαία από του στόματος δόση 20 mg μεθοτρεξάτης για έξι μήνες, είχε μέτρια επίδραση στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα χεριών.

Η οστεοαρθρίτιδα χεριών είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και επηρεάζει τη λειτουργία του σώματος, εμποδίζοντας τους ασθενείς στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το να ντύνονται και να τρώνε. Έτσι μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Περίπου μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες εμφανίζουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας χεριών μέχρι την ηλικία των 85 ετών.

Οι μισοί άνθρωποι εμφανίζουν φλεγμονή, η οποία προκαλεί πόνο και προβλήματα στις αρθρώσεις. Παρά τον υψηλό επιπολασμό της νόσου, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Flavia Cicuttini, υπεύθυνης της μονάδας μυοσκελετικών παθήσεων του Πανεπιστημίου Monash, είπε ότι η μελέτη εντόπισε τον ρόλο της φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα χεριών και τα πιθανά οφέλη από τη στόχευση ασθενών που εμφανίζουν την πάθηση.

«Στη μελέτη μας, όπως και στις περισσότερες μελέτες για την οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος τόσο στα μέλη της ομάδας του εικονικού φαρμάκου, όσο και σε αυτά που έλαβαν μεθοτρεξάτη, βελτιώθηκε τον πρώτο μήνα», είπε η Cicuttini.

«Τα επίπεδα του πόνου ωστόσο, παρέμειναν τα ίδια στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, αλλά συνέχισαν να μειώνονται στην ομάδα της μεθοτρεξάτης στους τρεις και στους έξι μήνες. Η βελτίωση του πόνου στην ομάδα της μεθοτρεξάτης ήταν διπλάσια από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να εξετάσουμε τη χρήση μεθοτρεξάτης στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας χεριών με φλεγμονώδες μοτίβο. Αυτό παρέχει στους γιατρούς μια θεραπευτική επιλογή για αυτήν την ομάδα, η οποία τείνει να προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στις αρθρώσεις» πρόσθεσε.

Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, διερεύνησε αν η πρόσληψη 20 mg μεθοτρεξάτης σε εβδομαδιαία βάση, μείωσε τον πόνο και βελτίωσε τη λειτουργία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε 97 ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα χεριών και αρθρίτιδα (φλεγμονή) σε διάστημα έξι μηνών.

Η Cicuttini είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας χεριών, η οποία ήταν ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες λόγω της εμμηνόπαυσης.

«Χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν η επίδραση της μεθοτρεξάτης εκτείνεται πέρα ​​από τους έξι μήνες, πόσο διάστημα πρέπει να διαρκεί η θεραπεία και εάν η μεθοτρεξάτη μειώνει τη βλάβη των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα των χεριών και σχετική φλεγμονή», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.