ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Πόσο καιρό μετά τη λοίμωξη μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο

Πόσο καιρό μετά τη νόσηση με Covid-19 μπορεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο εναντίον του ιού;

Covid-19: Πόσο καιρό μετά τη λοίμωξη μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο

«Το να εμβολιαστεί ένα άτομο που νοσεί δεν είναι επιβλαβές για το ίδιο, αλλά για τους άλλους στο εμβολιαστικό κέντρο», λέει ο Δρ. William John Moss, καθηγητής Επιδημιολογίας και διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Πρόσβασης στα Εμβόλια (IVAC) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Διευκρινίζει επίσης ότι «ο ασθενής δεν θα αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από το εμβόλιο, αν το κάνει ενώ νοσεί. Γι' αυτό προτείνεται να εμβολιάζεται κανείς μόνον όταν έχει αναρρώσει πλήρως από τη λοίμωξη και έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα.

Ένα άτομο μπορεί να εμβολιαστεί αμέσως μόλις περάσει το πρώτο 10ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων, λέει ο Δρ. Moss.

«Το ιδανικό όμως είναι να περιμένει τουλάχιστον 3 μήνες. Και αυτό διότι οι πιθανότητες να ξαναμολυνθεί αμέσως μετά τη λοίμωξη είναι πάρα πολύ λίγες. Δίνει επίσης στον οργανισμό του το περιθώριο να αντιδράσει καλύτερα στο εμβόλιο».

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξημένο μεσοδιάστημα μεταξύ λοίμωξης και εμβολίου, συμβάλλει στην βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης στο δεύτερο», εξηγεί η Kate Grusich, εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συνεχίζει να ωριμάζει επί αρκετούς μήνες μετά την έκθεση είτε στο εμβόλιο είτε στη λοίμωξη. Καλό είναι επομένως να απέχουν αρκετά μεταξύ τους.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η φυσική ανοσία από την COVID-19 φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Αν λοιπόν το νέο εμβόλιο γίνει όταν αρχίζει αυτή η φθορά, η αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι πιο ισχυρή, λέει ο Δρ. Eric Ascher, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο νωρίτερα

Παρότι το νέο εμβόλιο πρέπει να γίνει 3 ή περισσότερους μήνες μετά την COVID-19, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να το χρειασθούν νωρίτερα.

Αυτοί είναι όσοι αντιμετωπίζουν πολύ αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όσοι έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν και όσοι ζουν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες λόγω COVID-19.

Πηγή: verywellhealth.com