ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Πιθανό “καμπανάκι” αν συμβαίνει αυτό με την πίεσή σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υπέρταση συχνά συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και γνωστική εξασθένηση.

Άνοια: Πιθανό “καμπανάκι” αν συμβαίνει αυτό με την πίεσή σας
Bigstock

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης μέσα σε μια ημέρα, καθώς και για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, σχετίζονται με μειωμένη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Η σχετική μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο Cerebral Circulation – Cognition and Behavior.

Οι αυξημένες διακυμάνσεις στη συστολική πίεση (η “μεγάλη” τιμή όταν παίρνετε την πίεσή σας) βρέθηκε ότι συνδέονται με αρτηριακή σκλήρυνση που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Η αρτηριακή πίεση κανονικά αυξομειώνεται με το στρες, την άσκηση, τυχόν φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή. Όταν υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση, η κατάσταση είναι γνωστή ως ασταθής υπέρταση.

"Οι κλινικές θεραπείες επικεντρώνονται στην υπέρταση και παραμελούν την μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να κυμαίνεται σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια -σύντομο και μακρύ- και αυτό φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά και της υγείας των αιμοφόρων αγγείων", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Daria Gutteridge, από το Cognitive Aging. και Impairment Neuroscience Laboratory (CAIN) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την απώλεια μνήμης και τη γνωστική έκπτωση ή την μείωση σε γλωσσική επικοινωνία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και άλλων ικανοτήτων σκέψης.

Πώς έγινε η έρευνα

Τα ευρήματα βασίστηκαν στην παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και στη γνωστική αξιολόγηση μιας ομάδας 70 υγιών ηλικιωμένων. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 60 έως 80 ετών και δεν είχαν προηγούμενα σημάδια άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης.

Η αυξομείωση της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων μέσα σε μια ημέρα δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας έναν φορητό καταγραφέα για μία ημέρα. Οι καθημερινές διακυμάνσεις παρακολουθούνταν με χρήση μόνιτορ για την πίεση του αίματος., το οποίο φορούσαν στο σπίτι για τέσσερις ημέρες, το πρωί και το βράδυ. Οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες και σε διακρανιακή υπερηχογραφία Doppler και ανάλυση παλμικών κυμάτων, για να ελέγξουν την αρτηριακή ακαμψία στον εγκέφαλο και τις αρτηρίες.

Οι αυξομειώσεις της πίεσης είναι σημάδι άνοιας

“Βρήκαμε ότι οι μεγαλύτερες/συχνότερες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης μέσα σε μια ημέρα, καθώς και κατά τη διάρκεια των ημερών, συνδέθηκαν με μειωμένη γνωστική απόδοση. Βρήκαμε επίσης ότι οι υψηλότερες διακυμάνσεις ειδικά της συστολικής πίεσης ('μεγάλη' πίεση) συνδέθηκαν με υψηλότερη ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων στις αρτηρίες”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην αναγνώριση των αυξομειώσεων της αρτηριακής πίεσης ως πρώιμου κλινικού δείκτη ή ως στόχο θεραπείας για τη γνωστική εξασθένηση.

“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διαφορετικοί τύποι μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης πιθανότατα αντανακλούν διαφορετικούς υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς και ότι η συστολική και διαστολική διακύμανση της αρτηριακής πίεσης είναι και οι δύο σημαντικές για τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: medicaldaily.com