ΥΓΕΙΑ

Σαρκοπενία: Τι είναι και γιατί αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η σαρκοπενία είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της σκελετικής μάζας και της μυϊκής ισχύος.

Σαρκοπενία: Τι είναι και γιατί αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Θεωρείται ως μια κατάσταση που προκύπτει στην πορεία της γήρανσης. Κατά την έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής έχει ήδη χαθεί το 20-40% της μυϊκής ισχύος και η σαρκοπενία σε αυτές τις ηλικίες σχετίζεται με απώλεια αυτονομίας, πτώσεις και αυξημένη νοσηρότητα.

Παρόλα αυτά πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και οι παρεμβάσεις πρόληψης θα πρέπει να γίνονται κατά βάση σε νεότερες ηλικίες με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής για το κάθε άτομο μυϊκής μάζας και τη διατήρησή της στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι πάσχοντες με διαβήτη που έχουν χαμηλά επίπεδα μυϊκής μάζας, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν πρόωρα από όλες τις αιτίες και ειδικά από καρδιαγγειακά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην παραγωγή ή τη χρήση της ινσουλίνης. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς δεν μπορούν να ρυθμίσουν ικανοποιητικά τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές στην όραση, τα νεύρα, το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη σαρκοπενία και το σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ασθενείς με παχυσαρκία, οι διαβητικοί και οι ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σαρκοπενία.

Για τις αναλύσεις τους χρησιμοποίησαν δεδομένα για 1.514 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη US National Health and Nutrition Examination Survey, που ξεκίνησε το 1999.

Αρχικά διερεύνησαν τη σύνδεση ανάμεσα στη σαρκοπενία και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια στους διαβητικούς και στη συνέχεια τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Παρατήρησαν ότι η χαμηλή μυϊκή μάζα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο κίνδυνος αυτός συνδέεται αποκλειστικά με τη σαρκοπενία και όχι με άλλους παράγοντες όπως η κακή ρύθμιση της γλυκόζης ή οι επιπλοκές του διαβήτη στα μικρά αγγεία.

«Η απώλεια της μυϊκής μάζας αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης και έχει συνδεθεί με χειρότερη υγεία. Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της σαρκοπενίας στους διαβητικούς και εξηγεί τους μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Πηγή: news-medical.net