ΥΓΕΙΑ

Ανδρικός καρκίνος μαστού: Συμπτώματα – Σε ποια σημεία ξεκινάει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όλοι γεννιούνται με κάποιο ιστό μαστού. Έτσι, ο καθένας μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Ανδρικός καρκίνος μαστού: Συμπτώματα – Σε ποια σημεία ξεκινάει
Bigstock

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος. Συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ανδρικός καρκίνος του μαστού: Συμπτώματα

  • Ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση του δέρματος στο στήθος
  • Αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος, όπως λακκάκια, συρρίκνωση, απολέπιση ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή απολέπιση ή μια θηλή που αρχίζει να γυρίζει προς τα μέσα
  • Έκκριση ή αιμορραγία από τη θηλή

Ανδρικός καρκίνος του μαστού: Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο του μαστού στους άνδρες.

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού ξεκινά όταν τα κύτταρα στον ιστό του μαστού αναπτύσσουν αλλαγές στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που “λένε” στο κύτταρο τι να κάνει.

  • Στα υγιή κύτταρα, το DNA δίνει οδηγίες να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν με καθορισμένο ρυθμό. Οι οδηγίες λένε στα κύτταρα και να πεθάνουν σε καθορισμένο χρόνο.
  • Στα καρκινικά κύτταρα, οι αλλαγές στο DNA δίνουν διαφορετικές οδηγίες. Οι αλλαγές λένε στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν. Αυτό προκαλεί πάρα πολλά κύτταρα που σχηματίζουν όγκους.

Ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί και να εισβάλει και να καταστρέψει τον υγιή ιστό του σώματος. Με τον καιρό, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποκολληθούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση).

Πού ξεκινά ο ανδρικός καρκίνος του μαστού

Όλοι γεννιούνται με κάποια ποσότητα ιστού μαστού. Ο ιστός του μαστού αποτελείται από αδένες που παράγουν γάλα, αγωγούς που μεταφέρουν το γάλα στις θηλές και από λίπος.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι γυναίκες αρχίζουν συνήθως να αναπτύσσουν περισσότερο ιστό μαστού. Οι άνδρες δεν αναπτύσσουν περισσότερο ιστό μαστού. Επειδή όμως όλοι γεννιούνται με μικρή ποσότητα ιστού μαστού, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε.

Οι τύποι του ανδρικού καρκίνου του μαστού είναι:

  • Καρκίνος που ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους (καρκίνωμα του πόρου). Αυτός ο τύπος καρκίνου του μαστού ξεκινά από τους σωλήνες που συνδέονται με τη θηλή. Αυτοί οι σωλήνες ονομάζονται αγωγοί. Το καρκίνωμα του πόρου είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  • Καρκίνος που ξεκινά από τους αδένες που παράγουν γάλα (λοβιακό καρκίνωμα). Αυτός ο τύπος καρκίνου ξεκινά από τους αδένες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μητρικό γάλα. Αυτοί οι αδένες ονομάζονται λοβοί. Το λοβιακό καρκίνωμα είναι λιγότερο συχνό, επειδή οι άντρες έχουν λιγότερα λοβιακά κύτταρα.
  • Άλλοι τύποι καρκίνου. Άλλοι, σπανιότεροι τύποι καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι η νόσος Paget της θηλής και ο (πολύ επιθετικός) φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού.
karkinos-mastou-karkinoma-galaktikon-poron

Ανδρικός καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου

  • Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άνδρες μετά το 60ό έτος ηλικίας.
  • Ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ή φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα. Εάν παίρνετε φάρμακα που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν έχετε συγγενή εξ αίματος με καρκίνο του μαστού, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε τη νόσο.
  • Κληρονομικές αλλαγές στο DNA. Μερικές από τις αλλαγές στο DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά. Τα άτομα που γεννιούνται με αυτές τις αλλαγές στο DNA έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, οι αλλαγές BRCA1 και BRCA2 αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  • Σύνδρομο Klinefelter. Αυτό το γενετικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν ένα αγόρι γεννιέται με περισσότερα από ένα αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ. Το σύνδρομο Klinefelter επηρεάζει την ανάπτυξη των όρχεων. Προκαλεί αλλαγές στην ισορροπία των ορμονών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  • Ηπατική νόσος. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των ορμονών στο σώμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  • Παχυσαρκία. Συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  • Νόσος των όρχεων ή χειρουργική επέμβαση. Το να έχει κανείς φλεγμονώδεις όρχεις (ορχίτιδα), ή να έχει κάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όρχεως (ορχεκτομή), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πηγή: mayoclinic.org